Poruba zvládla šlágr s Drtiči. Káňa rozhodl v nájezdech a Ostravané míří do čela

11.10.2017, René Chyla

Tak to byl šlágr se vším všudy. Domácí sice vedli ve druhé třetině už 3:1, Drtiči se ale vzchopili a během pěti minut dokázali stav třemi góly otočit. HC RT TORAX musel najednou dotahovat, nicméně srovnáno bylo hned v čase 40:35, kdy se prosadil Jiří Zdeněk, a jelikož do konce základní hrací doby již žádná další branka nepadla, šlo se do prodloužení. Ani v něm ale rozuzlení nepřišlo, a tak přišla na řadu trestná střílení, v nichž už dominovali domácí, kteří tak po výhře 5:4 míří do čela druholigové tabulky.

2. liga – skupina Východ - 10.kolo st 11.10.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
5:4sn(2:1, 1:3, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Luka, 19. Fojtík (Zachar, Haas), 31. Janota (Zdeněk), 41. Zdeněk (Janota, Káňa), rozh. náj. Káňa – 5. Peš (Matula, Haloda M.), 32. Romančík (Peslar), 37. Peslar (Mojžíš, Matula), 37. Vrána (Peslar, Romančík). Rozhodčí: Cabák – Barteček, Novák. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 325. Střely na branku: 29:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4, 5:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Dresler, Popela, Janota, Kaluža, Puškár, Adam – Haas, Zachar, Fojtík (od 40. Ballner) – Káňa T., Zdeněk, Luka – Říha (od 40. Sztefek), Jaroš (od 40. Schwarz), Ollender
SHK Hodonín: Haloda O. – Sedlák, Kužílek, Peslar, Mojžíš, Haloda M., Žabčík, Miklík, Charvát, – Hložánek, Romančík, Vrána, Stehlík, Sajdl, Kuba, Matula, Hajný, Černohous, Kadlec, Vaněk

Hvězdy zápasu

Jakub Peslar (HOD) (1+2)
Jiří Zdeněk (POR) (1+1)
Michal Romančík (HOD) (1+1)

Tyč Miklíka, Lukův bekhend a blesková odpověď Peše

Šlágr východní skupiny mezi druhou Porubou a lídrem z Hodonína přinesl atraktivní podívanou už od prvních vteřin. Ve druhé minutě domácí výběr špatně vystřídal, a tak se před Martinem Miklíkem na modré čáře objevila několikaproudá dálnice, po níž si hodonínský bek najel na pravý kruh, z něhož k překvapení všech nastřelil vzdálenější tyč. Za dvě minuty ale chybovali v obranném pásmu také Drtiči, špatnou rozehrávku zachytil na pravé straně Vladimír Luka, který neměl sebemenší problém najet si do brankoviště a odtamtud zamířit bekhendem pod horní tyč – 1:0. Už za 38 sekund ale bylo vyrovnáno, když Dominik Matula našel v přečíslení na levé straně najíždějícího Petra Peše, který překonal Hynka Kůdelu střelou pod lapačku – 1:1.


Tyčky Zdeňka a Romančíka či Fojtíkova teč

Branková konstrukce zazvonila v osmé minutě i na opačné straně, když se k puku dostal Jiří Zdeněk, který pálil z levého kruhu. Neuběhly ani tři minuty a Hynka Kůdelu musela opět zastoupit tyč. Michal Romančík se ujal vyraženého puku, objel si porubskou klec, nikým neatakován se dostal až mezi kruhy, odkud dělovkou orazítkoval břevno. V devatenácté minutě si HC RT TORAX vzal své vedení zpět. David Zachar nahodil chytře kotouč z rohu kluziště před Ondřeje Halodu, kde jej mezi betony tečoval Josef Fojtík – 2:1.


Bitka na úvod, Halodův megazákrok a dvě slepené branky

Druholigový šlágr okořenila z kraje druhé dvacetiminutovky i menší šarvátka před Halodovou svatyní. V ní se představil tvrďák Tadeáš Jaroš s Markem Halodou, roztržka však dopadla po zásahu rozhodčího smírně. Do velké příležitosti se o chvíli později dostal David Zachar, jehož střelu dokázal zneškodnit hodonínský brankář, kotouč jej ale následně málem přeskočil, a tak musel ještě Ondřej Haloda v pádu vytáhnout zákrok z řad lukrativních. Ve třicáté minutě hráli domácí přesilovku, v níž Vladimír Luka z levé strany nahrával k pravé tyči Jiřímu Zdeňkovi, ten ale snad z pár decimetrů nedokázal puk usměrnit do odkryté klece. Porubský útočník ale následně nahrál na modrou čáru Michaelu Janotovi, jenž propálil k pravé tyči vše, co mu stálo v cestě – 3:1. Za pětadvacet sekund ale přišla znovu velmi rychlá odpověď, když si po levé straně najížděl Michal Romančík, který vymetl levý horní růžek Kůdelovy brány – 3:2.


Nevyzpytatelná hůl Říhy a hodonínský obrat

Porubští si poté znovu vyzkoušeli početní převahu, v níž pořádně hostům zatápěli, Lukovy milimetrové nahrávky ale úspěch nepřinesly. Porubská hala poté byla svědky vskutku raritní záležitosti. Lukáše Říhu zradila jeho hůl, která toho zjevně měla v zápase již dost a která se po ataku u mantinelu zasekla mezi tvrzené sklo. Vysmátý útočník tak musel odjet na střídačku s nepořízenou. Drtiči stihli do přestávky ještě i vyrovnat. Při signalizované výhodě byli Hodonínští velmi důrazní v brankovišti, když byl na konci exporubský Jakub Peslar, který rozjásal oranžovo-modrou střídačku – 3:3. A za minutu byl na světě dokonce i obrat. Čtvrtá branka Drtičů padla naprosto stejně jako ta předchozí, tentokrát byl však úspěšný Jakub Vrána – 3:4.


Šlágr rozhodly až nájezdy

Poruba vyrovnala už po 35 odehraných vteřinách ze třetí části. Michael Janota poslal puk před hodonínského gólmana, kde jej tečoval Jiří Zdeněk – 4:4. Obrovský závar vznikl před porubskou brankou v 53. minutě, kdy Hynek Kůdela vyjel za svou klec, puk se ale najednou ocitl před porubskou bránou, kde mohl do prázdné doklepávat Jakub Kadlec, jeho záměr ale zhatil Lukáš Popela. O tři minuty později se snažil tečovat střelu před Ondřejem Halodou Samuel Ollender, hodonínský gólman však včas sklapl betony. A jelikož do konce třetí třetiny nikdo nedokázal strhnout zápas na svou stranu, muselo přijít na řadu prodloužení. V něm pak měl rozhodnutí na holi Jakub Vrána, který byl naprosto sám mezi kruhy, tuto dělovku ale vychytal Hynek Kůdela. Šlágr nakonec dospěl až do nájezdů, v nichž se prosadili Tomáš Káňa a Marek Kaluža, kteří poslali Porubu do čela tabulky – 5:4.


Ostatní zápasy 10. kola

Nový Jičínvs.Val. Meziříčí6:4
Kopřivnicevs.Opava4:2

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Postavili jsme se velmi silnému a zkušenému mužstvu. Stejně jako v Hodoníně to bylo dle mého názoru remízové utkání, škoda jen toho, že jsme si ve druhé třetině zase vybrali nějakou tu šestiminutovku, kdy jsme polevili a kdy nás Drtiči opravdu tlačili a byli mnohem lepší. Musím ale poděkovat zase klukům za ten závěr, kdy jsme dokázali srovnat a v nájezdech otočit, takže za dva body jsme rádi.

Stanislav Beťko (SHK Hodonín): V Porubě jsme odehráli velmi dobré utkání, dovolím si dokonce tvrdit, že bod navíc získalo spíše šťastnější, ale rozhodně ne lepší mužstvo. Dokazuje to také poměr střel, kdy to snad bylo 42:26 pro nás, ale utkání jsme měli zlomit v těch vyložených šancích. Například v prodloužení jsme měli tutovku, kdy jsme jeli úplně sami na bránu, ale nevyřešili jsme to ideálně. Trestné nájezdy jsou pak už hop nebo trop a nám to nevyšlo stejně jako v Novém Jičíně. Bereme tedy bod, ale nevyhrálo lepší mužstvo.

Tabulka po 10. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 852:2620
2.Hodonín 940:2320
3.Nový Jičín 933:3017
4.Šumperk 832:3212
5.Kopřivnice 928:518
6.Opava 920:367
7.Val.Meziříčí 828:356