Starší dorost dobyl orlovskou tvrz, Richtár prolomil své střelecké prokletí

15.10.2017, René Chyla

Bodová šňůra staršího dorostu pokračuje. Ten v neděli navázal na nedávné vysoké domácí vítězství proti Frýdku-Místku, z Orlové, za níž nastoupilo hned několik exporubských hráčů, veze po výhře 4:2 další tři body, a stále tak dýchá vedoucímu Šumperku na záda. O výhře rozhodla zejména druhá třetina, kdy porubští borci vměstnali tři přesné trefy do tří minut a bylo vymalováno. Jan Richtár ve třetí třetině prolomil střelecké prokletí a přidal uklidňující čtvrtou branku porubského výběru. Orlová poté dokázala kontrovat již jen jediným gólem v samém závěru z hole Alexe Benky-Rybára.

Regionální liga staršího dorostu - 7.kolo ne 15.10.12:15
HC Orlová
HC RT TORAX Poruba
2:4(0:0, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 37. Skalka, 58. Benka-Rybár (Plánka) – 25. Béreš (Richtár, Bukowski), 25. Vavřík (Stodůlka), 28. Stodůlka (Vavřík, Nagy), 46. Richtár (Nagy, Béreš). Rozhodčí: Beránek – Barteček, Vengřín. Vyloučení: 10:5, navíc Machaczek (ORL) 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 30:54. Diváci: 30. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4.
HC Orlová: Micka – Zajíc, Plánka, Teplanský, Debnar, Machaczek – Jeník, Nekarda, Sojka, Skalka, Benka-Rybár, Vavrečka, Přeček, Jančar, Ferleťják
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Kroček, Husák, Timura, Nagy, Pitucha, Becher – Vojtášek, Richtár, Bukowski, Stodůlka, Anlauf, Béreš, Häring, Brodek, Vavřík

Hvězdy zápasu

Jan Richtár (POR) (1+1)
Michael Vavřík (POR) (1+1)
Viliam Béreš (POR) (1+1)

Rybárův nájezd a individuální akce Brodka

Starší dorost rozehrál duel na ledě Orlové krátce po poledni a od začátku byl o něco aktivnějším týmem. Už v páté minutě nahodil puk do brankoviště od modré čáry Tomáš Husák, Jiří Brodek ale těsně před gólmanem nedokázal kotouč dorazit do odkryté branky. O dvě minuty později dostal Alex Benka-Rybár nahrávku na útočnou modrou, čímž se dostal do samostatného úniku, v rozhodující chvíli však exporubský útočník Mrázkovu klec přestřelil. Ve dvanácté minutě se pak opět do šance dostal Jiří Brodek, ani jeho individuální akce však brankou neskončila.


Další Rybárův únik, Richtárova nebezpečná teč a žolík Mrázek

Z protiútoku tak mohla těžit Orlová a znovu byl u puku agilní Alex Benka-Rybár, který svůj únik po levém křídle zakončil pouze do připraveného Kryštofa Mrázka. Ve čtrnácté minutě vypálil od modré Ondřej Nagy, jehož střelu dokázal ještě tečoval Jan Richtár, domácí gólman však včas sklepl své betony. Z další protiakce zase vzbudili pozornost domácí hráči, dorážky Dávida Ferleťjáka a Jana Skalky však na skvěle chytajícího Mrázka neúčinkovaly.


Dva slepené góly odrovnaly domácí výběr

Druhá třetina byla už v režii Porubských. Ti se mohli ujmout vedení už po pár vteřinách, když Jan Richtár uvolnil na modré čáře Jakuba Bukowského, toho ale zastavila Mickova lapačka. Ve 25. minutě se konečně diváci dočkali první branky. Jan Richtár před brankovištěm poslal puk Viliamu Bérešovi, který prostřelil přesouvajícího se brankáře – 0:1. Za 47 vteřin už to bylo o dva góly, jelikož si najel po pravé straně Michael Vavřík, který bekhendem sice trefil domácího brankáře, tomu ale kotouč propadl výstrojí a mezi betony se dokutálel až za brankovou čáru – 0:2.


Domácí korigovali pouze ve dvojnásobné přesilovce

Orlová si tak vzala oddechový čas, ten ale příliš nepomohl, protože Ostravané ve 28. minutě slavili potřetí. Michael Vavřík v početní převaze nahrával nalevo Danielu Stodůlkovi, jenž tečoval puk k brankářově lapačce k pravé tyči – 0:3. V oslabení následně unikla dvojice Viliam Béreš – Jakub Bukowski, který pálil k levé tyči, jeho pokus si ale Marek Micka pohlídal. Orlová dostala poté více než minutovou přesilovku pět na tři, kterou domácí využili vteřinu před vypršením prvního trestu. Jan Skalka si obkroužil branku a z levého kruhu se trefil přesně na milimetr ke vzdálenější tyči – 1:3. Velkou šanci spálili ve 38. minutě Ostravané, jelikož Daniel Häring vyslal do úniku Tomáše Vojtáška, porubský útočník však nedokázal přehodit levý beton domácího brankáře.


Richtár prolomil střelecké prokletí

Ve 42. minutě se hosté dostali do další parádní příležitosti, když Jan Richtár přiklepl puk Viliamu Bérešovi, toho ale zastavil lapačkou pozorný Marek Micka. Orlová poté Pavlačkovým svěřencům pořádně zatopila v přesilovce, všechny dorážky ale vyřešil bezchybný Kryštof Mrázek. Porubští si vzali své tříbrankové vedení zpět ve 46. minutě při přesilovce. Střelu Ondřeje Nagyho tečoval v předbrankovém prostoru Jan Richtár přesně mezi betony – 1:4.


Rybárova pomsta

Tentýž útočník poté zřejmě docílil dalšího gólu, když se domácí brankář svalil s pukem až do branky, nicméně hlavní sudí rozpažil. Gólový účet zápasu uzavřeli borci v modrých dresech. Při hře čtyři na čtyři se střelou z levého kruhu prosadil mezi betony prosadil Alex Benka-Rybár – 2:4. Černou kaňkou na utkání je však zranění Jakuba Bukowského, který se v jednom z úniků na branku v poslední minutě zranil, a zřejmě jej tak čeká menší pauza.


Ohlasy k utkání

Mojmír Kotas (HC Orlová): Věděli jsme, jaký soupeř k nám dorazil. Byli jsme si také vědomi toho, že je to velmi silné mužstvo, ale po celý zápas jsme se snažili se soupeřem držet krok, pomohli nám také i někteří kluci, kteří dorazili před pár dny právě z Poruby. Ti měli určitě speciální motivaci, nicméně v některých chvílích to zřejmě brali příliš na sebe. Poruba naproti tomu hrála kolektivně a všechny tři pětky má vyrovnané. Musím pochválit našeho brankáře, který chytal velmi dobře a několikrát nás také podržel. Jsme v tabulce tam, kde jsme, a tomu také pak odpovídal náš výkon. Soupeři gratuluji k vítězství.

Marek Pavlačka (HC RT TORAX Poruba): I když první třetina skončila bez branek, tak jsme i přes neproměněné šance měli menší optickou převahu a s výkonem jsme byli víceméně spokojeni. Soupeř ale úplně bez šancí také nebyl, neboť zahrozil několikrát z rychlých protiútoků. Jsme ale rád, že jsme od své hry ve druhé třetině neustoupili, protože klukům opravdu nebylo co vytknout, jelikož dobře bruslili, napadali a bylo tam přesně to, co jsme chtěli, jen jsme prostě nedali gól. Ve druhé třetině jsme se ale konečně dostali do vedení 3:0, poté jsme asi trochu i polevili a nějakých deset minut byla hra rozháraná, kdy jsme nebyli příliš koncentrovaní. Ve třetí třetině jsme ale hráli opět velmi dobře, zase jsme plno šancí neproměnili a musím přiznat, že domácí brankář své hráče několikrát podržel, protože chytal opravdu výborně. Náš brankář toho sice neměl moc, ale když se domácí dostali do šance, tak ta už byla opravdu nebezpečná a vždy to Kryštof vyřešil parádně. Orlová sice hrála pouze ve dvanácti lidech, ale i tak je to velice kvalitní mužstvo a odehrálo skvělý zápas. Naše kluky musím rovněž pochválit, že až na menší výpadek ve druhé třetině se dokázali plně koncentrovat na utkání a hráli zodpovědně také směrem dozadu.