Poruba odmítla postup do finále, Draci po výborném úvodu stěhují sérii na svůj led

16.03.2017, René Chyla

Třetí obrat se bohužel nekonal. Porubští borci postup do finále ještě neslaví, když nedokázali zareagovat na dvě rychlé branky z úvodních pěti minut zápasu, po zbytek utkání se střelecky trápili a díky výborné produktivitě Šumperka padli na domácím ledě 2:4. RT TORAX sice ještě v závěru snížil z trestného střílení, druhý gól porubského týmu však přišel příliš pozdě a na výsledku již nezměnily nic ani závěrečné šarvátky. Semifinálová série se tak natáhne minimálně ještě o jediný zápas.

2. liga - skupina Východ - SF3 čt 16.3.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
DRACI PARS ŠUMPERK
2:4(0:2, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 41. Kaluža (Kafka, Jáchym), 59. Zachar (TS) – 1. Novosad (Králík), 5. Vachutka (Vymazal, Sedlák), 38. Matějka (Vymazal), 52. Janota (Králík, Cink). Rozhodčí: Škach, Obadal – Wesley, Blaha. Vyloučení: 9:10, navíc Piecha (POR) a Vachutka (ŠUM) (oba 10 min. OT). Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 1 002. Střely na branku: 31:23. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4. Stav série: 2:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Čech – Slavík, Puškár, Kaluža, Puzič, Bail, Dresler – Slováček, Piecha, Sztefek – Kafka, Peslar, Jáchym – Zachar, Vaněk, Ballner
DRACI PARS ŠUMPERK: Kůdela – Adam, Sedlák, Řezáč, Fišera, Janota, Drtil, Ďurkáč, – Matějka, Vymazal, Vachutka, Sedláček, Králík, Cink, Hroch, Fischer, Novosad

Hvězdy zápasu

Lukáš Králík (ŠUM) (0+2)
Hynek Kůdela (ŠUM) (33 střel, 31 zásahů, 2 góly, 93.94% úspěšnost)
Michal Vymazal (ŠUM) (0+2)


Žhavý nástup Draků a šance Dreslera

RT TORAX již v první minutě soupeři zavařil. Jakub Peslar po tutovce v předbrankovém prostoru už zvedal ruce nad hlavu, na gól si však fanoušci museli ještě pár vteřin počkat. Na druhé straně totiž Lukáš Králík nahrával mezi kruhy Zdeňku Novosadovi, který prostřelil Čecha mezi betony – 0:1. Už ve druhé minutě ale mohlo být srovnáno, kdyby Piechovu nabídku nedokázal zužitkovat na pravém kruhu Jan Dresler. Robustní obránce sice mířil do protipohybu Hynka Kůdely, bohužel pro domácí ale mimo tři tyče.


Druhý gól z druhé střely a přečíslení Zachara s Vaňkem

Poruba ztrácela už v páté minutě na soupeře dvě branky. Daniel Vachutka vypálil z vrcholu pravého kruhu a s neskutečnou přesností vymetl všechny pavučinky v pravém růžku Čechovy klece – 0:2. Domácí měli velkou příležitost na snížení v sedmnácté minutě, kdy David Zachar v přečíslení nahrával najíždějícímu Rostislavu Vaňkovi, ten ale kotouč zvednout nedokázal a Kůdela si připsal další úspěšný zákrok.


Nebezpečná Sztefkova teč, Kafkova šance a minela Fischera

Porubští borci se nadechli k většímu tlaku až ve druhé třetině, Slováčkovo nahození od útočné modré sice nebezpečně tečoval Michal Sztefek, jeho pokus ale se štěstím zlikvidoval šumperský brankář. O chvíli později měl snížení na holi po dorážce Dominik Kafka, ani ten ale neuspěl. Ve druhé polovině třetiny se pak už mohl navyšovat šumperské vedení Radek Fischer, se svou střelbou ale příliš váhal a Jakub Čech se tak stačil přesunout.


Přesilovka Draků pět proti třem a Matějkova dorážka

Domácí pak ve třech museli čelit více než sto sekund ataku Flašarova výběru. Už se zdálo, že RT TORAX přežije oslabení bez újmy, k dorážce se ale v nepřehledné situaci dostal Jan Matějka, který výraznou měrou přiblížil Draky k prvnímu úspěchu – 0:3. Následně ujel porubské obraně Michal Vymazal, Jakub Čech ale skvěle zasáhl levým betonem.


Kalužova naděje, definitivum Janoty a emotivní závěr

Sršňova parta vykřesala naději hned v úvodu poslední třetiny. Už po čtrnácti vteřinách napřáhl na levém kruhu Marek Kaluža, který poslal puk přesně k tyči – 1:3. Šumperk svou výhru definitivně zpečetil v početní převaze z 52. minuty. Lukáš Králík přenechal na modré čáře kotouč Michaelu Janotovi, jenž zamířil přízemní střelou k pravé tyči – 1:4. Dvě minuty před koncem byl ve vyložené šanci faulován David Zachar, který následné trestné střílení proměnil střelou mezi betony – 2:4. V závěru pak došlo před brankovištěm ještě k menší šarvátce mezi hostujícím brankářem a Markem Kalužou, to však nic nezměnilo na tom, že tato série se protáhne o další zápas.


Ostatní zápasy 3. semifinále

Vsetínvs.Hodonín5:2

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Důležitá byla první třetina, měli jsme v ní moře šancí. Bohužel hned po čtyřiceti sekundách dal soupeř gól, za tři minuty druhý. Chyběl nám větší klid v koncovce. Měli jsme převahu, ale nezúročili jsme ji gólově. Byla škoda, že jsme nabídli soupeři přesilovku pět na tři a na konci druhé části nám odskočil na tři góly. Kdybychom tam snížili, tak zápas možná vypadal jinak. Za stavu 0:3 to bylo těžké, neměli jsme už co ztratit a šli do toho agresivně. Šumperk má zkušený mančaft, který si závěr pohlídal. Nehráli žádný hezký hokej, vyhazovali puky, a to jim stačilo. Máme ještě dvě šance, v sobotu se pokusíme urvat postup.

Aleš Flašar (Draci Šumperk): Vyjádřím se po sérii.