Poruba nezvládla šlágr s Technikou, v emotivním závěru přišla o Kubáně a Slavíka

26.09.2015, René Chyla

Poruba vstoupila do šlágru 5. kola aktivně a svého soupeře v první třetině téměř k ničemu nepustila. Chyběly ale branky, a tak se po úvodní periodě šlo do kabin za bezbrankového stavu. Prostřední třetina nabídla přesný opak té první, na ledě, zejména po první vstřelené brance, už vládli Brňané. Vysokoškoláci polevili až v jejím úplném konci, domácí borci ale jen těžko nacházeli recept na precizní obrannou hru Vysokoškoláků. Technika poté udělila Porubským lekci z produktivity a mohla se radovat z dvoubrankového vedení. Kontaktní gól a špetku naděje na dobrý výsledek vštěpil do žil přítomných diváků Robin Malý, jenž se střelou k levé tyči nemýlil. Domácí ale absolutně nezvládli závěr hektického utkání a v důsledku vyloučení se již nezmohli ani na závěrečný tlak a poprvé tak padli na domácím ledě.

2. liga - skupina Východ - 5.kolo so 26.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Technika Hockey Brno
1:3(0:0, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 54. Malý (Kilnar, Chaloupka) – 28. Vrba (Bustin, Stehlík), 50. Havíř (Jurča), 59. Čtvrtníček (Benýšek, Sedlák). Rozhodčí: Šutara – Rychlý, Řezáč. Vyloučení: 5:5, navíc Slavík 10 min. OT + OK + trest ve hře a Kubáň (oba POR) trest ve hře. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 324. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň (od 59. Tihlář) – Malý, Slavík, Peslar, Ovšák, Šindelář, Vajda – Zachar, Kilnar, Chaloupka, Sedlář, Vrána, Vaněk (od 47. Gelnar), Seidler, Sysala, Ballner
Technika Hockey Brno: Jekel – Habrovec, Vrba, Navrátil, Koukal, Šidák, Sedlák, Havíř – Jurča, Brzobohatý, Čtvrtníček, Stehlík, Benýšek, Heža, Bustin, Brzobohatý, Polesný, Kadlec, Látal, Boček

Do šlágru kola mezi ostravskou Porubou a brněnskou Technikou vstoupili o poznání lépe domácí hokejisté, kteří zahrozili už ve druhé minutě. Konkrétně to byl Lukáš Vrána, Pavel Jekel si ale připsal úspěšný zákrok. Brno dostalo v šesté minutě více než minutu trvající dvojnásobnou přesilovku. Tu ale hosté prováhali, jelikož Ostravané je téměř k ničemu nepustili. Fakt o výborných početních převahách, které u Techniky čítají v této sezóně až 26 procent využití, tak zůstal nenaplněn.

Krátce po jejím skončení se v obrovské příležitosti před gólmanem hostů ocitl David Ballner a chvíli po něm také Lukáš Vrána, ani jeden ale nedokázal prolomit bezbrankový stav. Diváci už už zvedali ruce nad hlavu, když se do přečíslení dostal Sysala s Ballnerem, prvně jmenovaný ale prováhal klíčový moment celé akce a David Ballner na jeho nahrávku nedosáhl. V podobné sitauci se ocitl také kanonýr David Zachar s Janem Chaloupkou, porubský kapitán ale na brněnského fantóma v bráně recept nenašel.

Už po pár vteřinách odehraných ve druhé třetině mohla jít Technika Brno do vedení. Petr Jurča pouze nahodil kotouč do útočného pásma, kde se puk odrazil od tvrzeného skla přímo do prostoru brankoviště a bylo jen štěstím pro domácí celek, že si Kubáň nesrazil černý kus pryže za svá záda. Otevřít skóre zápasu mohl na domácí straně David Ballner či Petr Seidler v přesilové hře, na druhé straně zase pořádně zahrozil s devadesátkou na zádech Petr Jurča. Nejblíže gólu byl domácí David Sysala, jehož dělovka sice překonala Pavla Jekela, ale mezi tři tyče už nezamířila. Brno tak udeřilo v 28. minutě. Peter Bustin nahrával na modrou čáru Filipu Vrbovi, který se trefil přesně nad vyrážečku Kubáně – 0:1.

Poruba po inkasovaném gólu naprosto odpadla a Technika tak na ledě měla prostoru, kolik si jen zamanula. Totožná smůla, která potkala Davida Sysalu za bezbrankového stavu, čekala i na Patrika Brzobohatého. Domácí hokejisté se vzchopili až těsně před koncem druhé třetiny. To se do vyložených šancí dostali znovu David Sysala, jenž zamířil vysoko nad, a Aleš Kilnar, kterému scházela větší přesnost, když jeho pumelice zamířila jen centimetry vedle pravé tyče. Navýšit své vedení pak mohlo Brno ještě 19 vteřin před druhou sirénou. Po chybě domácí obrany se do přečíslení dostal David Havíř, který nastřelil břevno porubské branky.

Technika poslední třetinu pěčlivě bránila své pásmo, znemožňovala Porubským přechod do útočné třetiny a čekala na mezeru v domácí obraně, aby mohla uštědřit další ránu do zátylku. To se povedlo Vysokoškolákům v přesilové hře. Petr Jurča nahrával na modrou čáru Davidu Havířovi, jenž čistým průstřelem k levé tyči znehybnil porubské ochablé tribuny – 0:2. Brno pak mohlo přidat další branku z hole Petera Bustina či Jakuba Kadlece, Andreas Kubáň se ale proti jejich snažení vytáhl. I Porubští se ale nakonec přeci jen dočkali. Aleš Kilnar a Jan Chaloupka sice v dobré pozici před Pavlem Jekelem ještě minuli, o minutu později ale napřáhl na modré čáře Robin Malý a vyslal kotouč nekompromisně k levé tyči – 1:2.

RT TORAX se pomalu chystal na závěrečný drtivý tlak, jenž měl vést k tolik očekávanému vyrovnání. V čase 57:41 se ale stalo něco neočekávaného. Marek Slavík byl velmi přísně vyloučen na deset minut za odehrání kotouče po odpískání. Za následné protesty obdržel od hlavního sudího další „desítku“ plus trest ve hře. Brno s dlouhou přesilovkou naložilo přesně podle svých představ. Už po 23 vteřinách hry Karel Benýšek nabídl před bránou puk naprosto volnému Jiřímu Čtvrtníčkovi, který zamířil přesně nad beton – 1:3. Emotivní závěr nezvládl ani domácí brankář Andreas Kubáň a po inkasované brance obdržel, stejně jako jeho předchůdce, trest ve hře.

Technika Brno tak potvrdila, že na čele tabulky se nevyhřívá jen tak náhodou, prodloužila svou neporazitelnost bez ztráty jediného bodu a zpečetila nejvyšší výhru na porubském ledě v historii. RT TORAX může spravit svůj reparát na ledě poslední Karviné, proti které nastoupí svěřenci Tomáše Sršně a Romana Kotaly dle nového rozpisu až ve středu 30. září 2015 od 18 hodin.

Ostatní zápasy 5. kola II. ligy skupiny Východ

SK Karviná vs. HK Nový Jičín2:5
HC Bobři Valašské Meziříčí vs. HC Moravské Budějovice 20053:5
HC Kopřivnice vs. SHK Hodonín2:9
HC Lvi Břeclav vs. HC Slezan Opava4:3
HC Frýdek-Místek vs. VHK Vsetín3:0

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím, že jsme do utkání vstoupili přesně tak, jak jsme chtěli. Měli jsme jasně navrch, ale z vyložených šancí jsme nedokázali vstřelit branku. Ve druhé třetině jsme kluky nabádali, aby chodili více do brány, ale Technika pak dala z náhodné střely první gól. Od té doby jsme byli strašně nervózní a konec raději nebudu ani komentovat. Rozhodčí sice pískal tak, jak pískal, ale tohle si hráči prostě nemůžou dovolit. V pondělí přijde trest, protože takto se nedá mužstvo podrazit. Rozhodla naše nedisciplinovanost.

Roman Kaňkovský (VSK Technika Brno): Měli jsme velice špatnou první třetinu, ve které nás soupeř dostal pod velký tlak. Naštěstí nevyužil své šance a nám se pak podařilo dát první gól a tím jsme se dostali do hry. Zápas se začal trošku otáčet, začali jsme lépe bruslit a měli jsme víc šancí. Ve třetím dějství jsme soupeře, díky tomu, co se na konci odehrálo, nepustili ke hře bez brankáře. Ani nevím, co se tam odehrálo, ale byli jsme rádi, že domácím postupně odcházejí hráči do šatny. Jsme rádi, že jsme sezonu rozjeli pěti výhrami za sebou.