Slezan uštědřil Porubě lekci z produktivity, rozhodla druhá třetina

16.09.2015, René Chyla

Ačkoliv byla první třetina vyrovnaná a bezbranková, zbylé dvě byly jejím jasným protikladem. Do vyložených šancí se sice dostávaly střídavě oba týmy, ale pouze opavský Slezan byl v zakončení přesnější a pálil nekompromisně do černého. To už po druhé třetině zářilo na světelné tabuli hrozivé skóre 4:0 pro domácí. A když Slezan přidal branku pátou, měli už podle mínění diváků Opavští domácí premiéru pevně v rukou. Ne tak docela. V padesáté minutě napřáhl mezi kruhy Jakub Peslar (1+1), který nejenže zaznamenal čestný úspěch Poruby, nevědomky ale nastartoval také nevídané zdramatizování zápasu. Více než šest minut před koncem už hrál RT TORAX power-play, při které dokázal skórovat ještě dvakrát, na vyrovnání bylo ale již příliš pozdě.

2. liga - skupina Východ - 2.kolo st 16.9.18:00
Hokejový klub Opava
HC RT TORAX Poruba 2011
5:3(0:0, 4:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 22. Polok (Vítek, Tichý), 29. Chalupa (Wolf), 35. Wolf (Tichý), 39. Baďura (Vítek, Chalupa), 49. Vítek (Galvas, Herman) – 50. Peslar (Ballner, Zachar), 57. Zachar (Chaloupka, Peslar), 58. Zachar (Chaloupka, Ballner). Rozhodčí: Kašík – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 523. Průběh utkání: 5:0, 5:3.
Hokejový klub Opava: Šafránek – Kysela, Vrabel, Černý T., Galvas, Tichý, Tuma, Mosler – Svoboda, Selingr, Vítek – Wolf, Polok, Baďura – Kocián, Chalupa, Herman – Rousek, Černý L., Borunský.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň (48. Šrámek) – Slavík, Peslar, Buček, Ovšák, Šindelář, Malý, Kilnar (od 30. Ballner), Chaloupka, Sedlář, Vrána, Vaněk, od 40. Szajter, od 40. Gelnar, od 40. Sysala, Seidler, Stejskal, Zachar.

Kdo čekal v úvodu prvního derby sezóny hokej s nepřeberným množstvím šancí na obou stranách, musel být určitě v první třetině zklamán. Prolomit bezgólový stav mohl sice ve čtvrté minutě Petr Chalupa, jeho střelu ale pohotově zblokoval porubský Milan Ovšák mimo tři tyče výborně chytajícího Andrease Kubáně. Na druhé straně se o chvíli později zjevil sám mezi kruhy Marek Sedlář, ale ani v tomto případě nemusel gólman zasahovat. Neurodily se ani pumelice urostlého obránce opavského Slezanu Josefa Tichého od modré čáry. Dobrou pozici si poté získal díky skvělému forčekinku Rostislav Vaněk, ten ale vypálil z blízkosti pouze do výstroje Dušana Šafránka a skórovat nedokázal ani po ideální nahrávce mezi kruhy Jakub Gelnar.

Hned z kraje prostřední dvacetiminutovky mohl udeřit Aleš Kilnar, jeho střelu ale opavský gólman reflexivně vyrazil ramenem. Na otevření gólového účtu zápasu však fanoušci o moc déle nečekali. Jakub Vítek se prosmýkl podél pravého mantinelu, jenž nahodil kotouč před brankoviště, odkud Tomáš Polok zamířil přesně k levé tyči – 1:0. Vedení mohl pro opavské barvy navýšit Ivo Kocián, útočník Slezanu ale trestuhodně netrefil odkrytou bránu a publikem to jen zahučelo. Totéž se nepovedlo ani v početní převaze Jakubu Vítkovi. Opava následně dostala k dispozici dokonce dvojnásobnou přesilovku, ve které byl nabídnut kotouč na hranici pravého kruhu Petru Chalupovi, který prudkou střelou mezi betony nedal Kubáňovi šanci – 2:0.

Třetí branky domácích se zimní stadion dočkal v další početní výhodě Opavy. Josef Tichý přihrával mezi kruhy Petr Wolfovi, který z otočky zamířil nad beton k levé tyčce – 3:0. Naději mohl vzkřísit ke konci druhé třetiny Robin Malý, ten zamířil ale bohužel pro hosty příliš vysoko nad břevno. Opava tak uštědřila ostravským hokejistům další lekci z produktivity. Pavel Baďura zkusil štěstí od levého mantinelu a k překvapení všech propadl tento pokus až za Andrease Kubáně. Tento gól připadl jasně na hruď porubského brankáře – 4:0.

Zvýšit na propastný rozdíl pěti branek mohl od modré čáry Daniel Kysela, pálil ale nad horní tyčku. Ve 48. minutě zkusil dát Tomáš Sršeň svému mužstvu nový impuls v podobě střídání gólmanů. V porubské svatyni se tak objevil nadějný Richard Šrámek. V signalizované výhodě se ke kotouči po geniální nahrávce před brankoviště od Davida Galvase dostal Jakub Vítek, jenž bekhendem v pádu přehodil na druhý pokus Šrámkův levý beton – 5:0. Téměř vzápětí ale mohla slavit i hostující střídačka. David Ballner našel mezi kruhy volného Jakuba Peslara, který prolomil střelou mezi betony porubské trápení – 5:1.

Hlavní kouč Poruby Tomáš Sršeň se šest minut před koncem odhodlal k nevídanému kroku. V přesilové hře se Richard Šrámek stáhnul na střídačku a RT TORAX vyzkoušel power-play. Ani tento husarský kousek ale tolik potřebné štěstí hostujícímu týmu nepřinesl. Tři minuty před koncem nakonec vytáhnul prozatímní nejlepší střelec hostů své náboje. Milan Ovšák přenechal kotouč před brankovištěm Davidu Zacharovi, který do odkryté brány snížil na rozdíl tří branek – 5:2. O pár vteřin později už ale RT TORAX opravdu utkání zdramatizoval. Střelu Jana Chaloupky ještě Šafránek vyrazil, na dorážku Davida Zachara však byl již krátký – 5:3. RT TORAX tak znovu vyzkoušel hru bez brankáře. Blízko kontaktnímu gólu byl v předposlední minutě David Ballner, jenž před brankovištěm tečoval těsně vedle.

Poruba tak doplatila na hrubé chyby ve druhé třetině, o zvrat se na opavském ledě pokusila až příliš pozdě a v závěrečných minutách alespoň odvrátila nejvyšší prohru na půdě Slezanu. Ten si tak připisuje důležité tři body do tabulky a RT TORAX má možnost napravit své zaváhání již v sobotu doma proti Hodonínu.

Ostatní zápasy 2. kola II. ligy skupiny Východ

VHK Vsetín vs. VSK Technika Brno3:5
Nový Jičín vs. HC Lvi Břeclav3:4 pr.
HC Bobři Valašské Meziříčí vs. HC Kopřivnice3:6
SHK Hodonín vs. SK Karviná7:2
HC Moravské Budějovice 2005 vs. HC Frýdek-Místek0:6

Ohlasy k utkání

David Musial (HC Slezan Opava): V první třetině se hrálo nahoru-dolů, oba týmy měly šance. Ve druhé části jsme hráli výborně, dali jsme pěkné góly. Třetí část jsme začali dobře, jenže závěr jsme si zbytečně zkomplikovali. Na druhou stranu jsme zápas dotáhli do vítězného konce a pro nás jsou to výborné tři body.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): První třetina skončila bez branek, ale nebruslili jsme a nehráli do těla. Nebyli jsme agresivní a tím jsme dostali Opavu do hry. Pak přišly dvě hloupé chyby, zbytečné vyloučení a domácí vyhráli druhou třetinu 4:0. Bohužel jsme začali hrát až v posledních deseti minutách, což nestačí.