Další stvrzenka parádní formy. Poruba znovu přejela Vsetín a vede druhou ligu!

30.10.2013, Pavel Tajzler, Martin Voltr

Tak dlouho vládli hokejisté RT TORAXu nad svou konkurencí, až se dočkali posunu na samotný vrchol! Ve šlágru středečního kola zamířili na vsetínský Lapač k souboji s domácím týmem, který byl rozjetý stejně jako oni. Však také Valaši v úvodu utkání dominovali a brzy se dostali do vedení. Vše ale změnila fantastická druhá třetina v podání Poruby, která v ní čtyřmi góly zápas dokonale otočila! Dvakrát mířil do černého Petr Seidler, o rozdílový úder se postaral obránce Jakub Peslar, který tak v lize skóroval za porubské áčko vůbec poprvé v kariéře. V závěru utkání Slezané skóre ještě dotvořili do vítězného stavu 6:1 a osmou výhrou v posledních devíti zápasech se ujali vedení v tabulce.

2. liga - skupina Východ - 14.kolo st 30.10.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
1:6(1:0, 0:4, 0:2)
Branky a nahrávky: 8. Kubo (Mikšovský, Vrba L.) – 21. Seidler, 26. Peslar (Krayzel, Červenka), 27. Seidler (Vrána, Buček), 36. Chaloupka (Pavlačka), 52. Zachar, 60. Vrána (Slavík). Rozhodčí: Obadal – Wesley, Smilek. Vyloučení: 9:9, navíc Hruška (VSE) trest ve hře – Prokop (POR) 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 993. Průběh utkání: 1:0, 1:6.
VHK ROBE Vsetín: Hromada (41. Plšek) – Farda, Tichý, Hurtík, Vrba L.,Vrba F., Báchor, Tesařík, Žák – Kajaba, Ambruz, Hruška – Kubo, Ševčík, Mikšovský – Vítek, Podešva, Kývala – Janeba, Daněk, Neuwirth.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Hruzík, Šindelář, Javín, Peslar, Prokop, Slavík, Vajda – Červenka A., Videlka, Krayzel, Vaněk R., Vrána, Seidler, Buček, Chaloupka, Pavlačka, Zachar.

Ve 14. kole 2. ligy narazil rozjetý Vsetín na letos zatím skvěle hrající Porubu, jež se rve spolu s Prostějovem o čelo tabulky. Valaši vlétli na svého soka podobně jako v posledním domácím utkání s již zmiňovaným Prostějovem, který odjel s nepořízenou, a již od prvních minut aktivní hrou zatápěli hostujícímu týmu. Přesto jako první mohli otevřít skóre Porubští, jenž po nedovoleném bránění Fardy měli k dispozici přesilovou hru. Ta se jim však vůbec nezdařila a naopak o chvíli později se sami dopustili faulu. Nabídnutou výhodu domácí bleskurychle využili, když Mikšovského přihrávku poslal mezi tři tyče Martin Kubo - 1:0.

Právě vsetínský forvard se čtyřiačtyřicítkou na zádech měl na holi i druhý gól. V přečíslení dva na jednoho zvolil střelu, která Tihlářovi propadla, ale puk mířící do branky včas odpálil zaskakující obránce. Hosté o sobě dali pořádně vědět až ve 13. minutě, kdy musel řešit závar před svou klecí Hromada, a pro radost vsetínských fanoušků úspěšně. Chvíli nato musel Hromada vytáhnout další skvělý zákrok, tentokráte tváří v tvář čelil Bučkovi, a znovu vyšel ze souboje úspěšněji. S přibývajícími minutami rostla porubským hokejistům křídla a byli stále nebezpečnější. Svůj vzestup mohli korunovat v závěrečných sekundách první periody, ale ani Petr Seidler nedokázal ze slibné pozice vstřelit vyrovnávací branku.

Tentýž hráč se však dočkal hned ze startu druhé dvacetiminutovky. Po necelé půlminutě se zmocnil kotouče u modré čáry a spíše z nouze nahodil puk na Hromadu, který ho dobře neviděl a skončil až za jeho zády - 1:1. Po srovnání byl najednou Porubských plný led a svojí agilitou si vynutili faul vsetínské obrany. Jmenovitě Filipa Vrby, který obdržel čtyři minuty za vysokou hůl. Do uplynutí trestu zbývalo 58 vteřin, kdy prokázal svoji genialitu matador Luděk Krayzel, jehož přihrávku před odkrytou klec zametl do sítě Jakub Peslar. To však nebylo ze strany Ostravanů vše a již po pár sekundách se radovali znovu.

Domácí propadli v útočné třetině a duo Vrána - Seidler prchlo do brejku dva na jednoho, na jehož konci byl, ten večer, již jednou úspěšný střelec Petr Seidler. Po této brance převzal definitivně kontrolu nad zápasem porubský celek a s přehledem odrážel všechny útoky Vsacanů. Naopak sám dokázal znovu zamířit do černého. Po Hromadově chybě v rozehrávce se kotouč dostal až na hokejku Jana Chaloupky, který dokázal z téměř nulového úhlu vstřelit čtvrtý gól. V poslední minutě druhé části mohl ještě korigovat ve skvěle formě hrající Kubo, ale cestu pro touš za Tihlářovy záda nenašel.

Poslední třetina byla notně poznamená spoustou vyloučených hráčů. Dvířka trestných lavic byla téměř pořád otevřená a hráči se zde střídali jako na běžícím pásu. V úvodu měli dokonce Vsetínští příležitost skórovat ve hře čtyři na tři leč neúspěšně, neboť Ševčík svůj průnik nedokázal zakončit podle svých představ. Po několika minutách byl jmenovaný forvard u zrodu další velké šance domácích, ale Mikšovský jeho pas zužitkovat nedokázal. Na startu poslední desetiminutovky hráli zelenožlutí další početní výhodu, avšak byli to hráči Poruby, kteří se dokázali prosadit.

David Zachar předsprintoval Fardu, vyhnul se Plškovi a střelou do prázdné branky navýšil vedení svého týmu na rozdíl čtyř tref. Poslední záchvěv ze strany Valachů přišel v 56. minutě a byl u toho znovu Ševčík, jenž vystihl chybnou rozehrávku za Tihlářovou brankou, předložil osamocenému Mikšovskému, ale ani tentokrát akce neskončila kýženým gólem. Vzápětí šel Vsetín do tří. Nejprve obdržel menší trest Vítek a posléze dostal trest ve hře Petr Hruška. Proti zcela odevzdanému mužstvu domácích se v poslední minutě prosadil ještě Lukáš Vrána, který přidal šestý hřebíček do vsetínské rakve.

Po hvizdu oznamujícímu konec utkání viděl Lapač nevídanou situaci. Sudí Obadal rozlítil vsetínské fandy natolik, že se obával odejít do své šatny. I přes snahu pořadatelů a jednatele Daniela Toboly nechtěli domácí fanoušci opustit stadion a i nadále trvali na "poděkování" sudímu za výkon. Nakonec se sudí cestou přes domácí šatnu ukryli v útrobách stadionu a středeční, pro vsetínské nepovedený večer, tak mohl konečně skončit.

Ostatní výsledky 14. kola II. ligy – sk. B (Východ):

HC Orlová – VSK Technika Brno 1:3
HC Lvi Břeclav – SHK Hodonín 2:3 sn.
HC Slezan Opava – HC Nový Jičín 4:5 sn.
HC Frýdek-Místek – HC Bobři Valašské Meziříčí 1:2 sn.

Ohlasy k utkání

Juraj Jakubík (VHK Vsetín): První třetina byla nejhokejovější. V přesilovce se nám podařilo vstřelit gól a vyhráli jsme ji 1:0. Mám ale dojem, že pak do našich hráčů vstoupil pocit neporazitelnosti a druhou část jsme začali špatně. Po buly jsme inkasovali na 1:1, následně jsme byli zbytečně vyloučeni na čtyři minuty. V oslabení jsme dostali branku na 1:2 a v tento moment se zápas zlomil. Měli jsme sice šanci vyrovnat v přesilovce, ale dostali jsme třetí gól a ten znamenal definitivní konec. Utkání jsme si prohráli sami. Na druhé straně tam byl velký element pana rozhodčího, který svým chováním poškodil celý průběh utkání a znechutil a otrávil ho oběma týmům i divákům. Ti chodí na hokej a ne na to, jak si nějaký člověk dokazuje, že umí pískat, ačkoliv pískat neumí.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Vsetín začal velice dobře. Dá se říct, že v první třetině naši spali. Museli jsme si o přestávce důrazně říct co a jak budeme hrát a zápas se nám podařilo rozhodnout. V závěru už jsme byli lepší a naštěstí se nám podařilo ustát oslabení, která jsme perfektně ubránili a zaslouženě dnes vyhráli.