Poruba podcenila začátek, nakonec s Orlovou padla po nájezdech

28.09.2013, Gabriela Juříková

Poruba se v sobotní podvečer střetla s předposlední Orlovou. Přestože od samého začátku utkání hrála před soupeřovou brankou, inkasovala jako první, když Orlovští využili přesilovku. Domácím se podařilo brzy zúročit tlak ve vyrovnávací branku, jenže hosté ještě do první přestávky stihli utéci do dvoubrankového náskoku. Ve druhé třetině RT TORAX přesilovkovým gólem snížil a v poslední třetině přetavil herní převahu ve vyrovnávací branku. V nastaveném čase měly šance oba týmy, ale utkání rozhodly až samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější hosté a za bojovnost si odvezli bod navíc. V dresu Poruby postupně skórovali Petr Seidler, Rudolf Wolf a Marek Pavlačka.

2. liga - skupina Východ - 5.kolo so 28.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Orlová
3:4sn(1:3, 1:0, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 17. Seidler (Vrána, Buček), 38. Wolf (Krayzel, Videlka), 46. Pavlačka (Šindelář) – 13. Hegegy (Sznapka, Pavliš), 18. Mráz (Blatoň, Studený), 20. Badžo (Voznica, Pavliš), rozhodující sam. nájezd Blatoň. Rozhodčí: Fiedler – Novák, Laczko. Vyloučení: 4:9, navíc Prokop (POR) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 349. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich (18. Tihlář) – Wolf, Šindelář, Javín, Prokop, Vajda, Peslar – Krayzel, Vaněk, Videlka, Vrána, Seidler, Buček, Chaloupka, Pavlačka, Zachar, Piják.
HC Orlová: Iláš – Sznapka, Hegegy, Zientek, Vydra, Mintěl, Zámečník, Voznica, Pavliš, Badžo, Mráz, Blatoň, Studený, Matějíček, Szajter, Grepl.

Domácí se od první minuty usadili v útočné třetině a Orlovou nepouštěli do žádných velkých akcí. Jenže se střelecky nedokázali prosadit ani v nabídnutých přesilovkách. Vrána nedokázal Iláše překonat ani z dorážky vlastní střely. Domácí dostali brzy možnost přesilové hry, ale Orlová se dokázala účinně bránit. Hosté se na dostřel Gleichovy brány dostali až v deváté minutě. Szajter s Mrázem se neprosadili.

Po dalším oslabení si Orlová zahrála přesilovku, kterou za třicet vteřin proměnila. Ukázkové přihrávky v deštníku předvedli Jan Sznapka s Liborem Pavlišem a vybídli ke střele z pravého kruhu Alexandra Hegegyho a Gleich včas nesklapl betony. Co se nepodařilo ve dvou přesilovkách domácím, to předvedli hosté po půl minutě. Po čtyřech minutách RT TORAX srovnal.

V sedmnácté minutě zúročil herní převahu a tlak do brány. Obránce Buček udržel pásmo a souhra Vrány s Petrem Seidlerem znamenala vyrovnání. Jenže koncentrace domácích se někde vytratila a za minutu měli hosté vedení zpět. Po chybě v útočné třetině, přišli domácí lehkovážně o kotouč a Tomáš Mráz vyhnal Gleicha z branky. V protiútoku mu pomáhali Blatoň se Studeným.

Gleicha v brankovišti vystřídal Radek Tihlář, který si sotva sáhl na kotouč a už jej lovil ze sítě. Branku do kabiny vsítil exporubský Marek Badžo. S Voznicou a Pavlišem potrestali další domácí zaváhání. Po přestávce se hrálo před brankou Iláše. Krayzel mohl střílet, ale volil zpětnou přihrávku na obsazeného Videlku a z gólovky nebylo nic. Druhý Videlkův pokus Iláš chytil a Pavlačka mířil nad branku.

V dalších minutách třetiny sudí neustále někoho posílal na trestnou lavici. Hrály se přesilovky na obou stranách a Orlová se dokonce bránila ve třech. Přesto dokázala ujet až do útočné třetiny a vystřelit na Tihláře. Pavlišův projektil domácímu gólmanovi propadl mezi tělem a tyčí, skutálel se na brankovou čáru a hlavní sudí ukázal do branky. Po diskuzi s brankovým rozhodčím uznanou branku vzal zpět. Hosté mohli cítit ukřivdění, ale s rozhodnutím již nic nenadělali. Domácí nadále bušili na orlovskou bránu, ale Iláš byl nekompromisní. Až ve třetí výhodě pěti proti třem Iláš kapituloval. Krayzel s Videlkou sice neuspěli, ale Rudolf Wolf ležícího gólmana překonal – 2:3.

Orlovští Zientek a Pavliš několikrát zkoušeli Tihláře prostřelit, ale skóre se neměnilo. Ve třetí třetině Tihlář odolal pokusu Szajtera a posléze Grepla. Domácí měli stejné problémy dopravit kotouč do branky. Vyrovnat se RT TORAXu povedlo, jak se později ukázalo, v poslední přesilovce. Šindelářovu střelu od modré čáry Iláš vyrazil na druhou stranu, kde stál Marek Pavlačka, jenž se nemohl netrefit do odkryté brány – 3:3.

Hra se přelévala z jedné strany na druhou, oba gólmani si na nedostatek střel nemohli ztěžovat. Tihláře hodlali přelstít Grepl, Studený či Zientek. Iláš zase čelil střelám Vrány, Javína, Videlky a Seidlera. Do konce základní hrací doby se stav neměnil a utkání šlo do pětiminutového prodloužení. V něm se hrálo převážně o střední pásmo, ale diváci o střely na obě branky ochuzeni nebyli. V prodloužení si gólmani pohlídali neprůstřelnost a své brankářské umění předvedli v následných nájezdech.

Začínali hosté a kapitán Pavliš svůj nájezd proměnil. Za domácí se k prvnímu nájezdu rozjel Vrána a také proměnil. Následovalo dalších sedm sérií, v kterých se střídali úspěšní a neúspěšní střelci. Orlovský kapitán kromě prvního nájezdu proměnil z dalších tří již jen jeden, porubský Vrána v dalších dvou pohořel. Tihláře překonal a rozhodl o bodu navíc pro Orlovou Jan Blatoň. Domácí pohořeli na neproměňování šancí a malé střelbě v přesilovkách. Hosté si za bojovnost a nasazení až do konce zápasu body plně zasloužili.

Samostatné nájezdy - video

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba): Nastoupili jsme velice laxně. Mysleli jsme si, že když dostala Orlová v minulém zápase osm gólů, že se porazí sama. Udělali jsme tři chyby, z čehož dali tři góly. Potom se v podstatě hrálo na jednu branku. Ale klobouk dolů před jejich gólmanem, který jim dnes udělal dva body.

Petr Česlík (HC Orlová): Pro nás jsou to krásné body. Kdyby nám byl uznán čtvrtý gól, utkání by se odvíjelo jiným směrem. Srazila nás častá vyloučení, která nám vzala hodně sil. A nájezdy už byly sázkou do loterie.