Poruba slaví premiérové tři body, o výhře v Břeclavi rozhodl skvělý vstup do utkání

18.09.2013, Redakce

Po neúspěšném úvodním vystoupení zajížděli porubští hokejisté na led Břeclavi, kam zavítali po dlouhých jedenácti letech s jasným cílem urvat premiérové vítězství nové sezony. A hned v samotném začátku se k tomu velkou měrou přiblížili. RT TORAX měl totiž už po čtyřech minutách, po trefách Luďka Krayzla a Martina Bučka, v kapse dvoubrankový náskok a když pak v početní výhodě zvyšoval Lukáš Piják, odcházela do šaten výrazně spokojenější Poruba. Ta už si mohla zbytek utkání v podstatě už jen zkušeně hlídat a tak se i stalo. Svěřenci trenéra Tomáše Sršně už celku z jihu Moravy dovolili pouze kosmetickou úpravu výsledku a do Ostravy se vrací s cenným vítězstvím 4:2.

2. liga - skupina Východ - 2.kolo st 18.9.18:00
HC Lvi Břeclav
HC RT TORAX Poruba 2011
2:4(0:3, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Bolfík (Piskoř), 49. Záborský (Blaha, Šaur) – 4. Krayzel, 4. Buček (Prokop), 13. Piják (Zachar), 36. Šindelář (Krayzel). Rozhodčí: Held – Lošťák, Linhart. Vyloučení: 5:7, navíc Seidler (POR) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 154. Průběh utkání: 0:4, 2:4.
HC Lvi Břeclav: Zelenka (13. Šurý) – Dora, Šaur, Novák, Nedvěd, Kovář, Nekoranec, Šidák, Strapina – Hrbatý, Bolfík, Piskoř – Popolanský, Blaha, Bartoš – Zháňal, Průdek, Procházka – Záborský, Gabriška, Maša.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Javín, Prokop L., Slavík, Šindelář, Wolf, Vajda – Krayzel, Buček, Pavlačka, Chaloupka, Seidler, Vaněk, Zachar, Vrána, Zuber, Piják.

S jasným cílem odčinit domácí porážku se silným Prostějovem, šli porubští hokejisté do utkání v Břeclavi. A začali vskutku parádně. Uběhly pouhé čtyři minuty a na světelné tabuli svítilo skóre 0:2. Nejprve zkušeně vystihl břeclavskou rozehrávku veterán Luděk Krayzel a o několik vteřin později překonal Zelenku svou nekompromisní střelou pod víko také Martin Buček.

Když pak v přesilové hře navýšil porubský náskok junior Lukáš Piják, vypadalo to na pořádný debakl. Do branky se ovšem místo Zelenky postavil Šurý a Lvi rázem ožili. V přesilovce mohl Blaha přece jen rozveselit domácí střídačku i fanoušky, jenže to by musel mít lépe seřízená mířidla. Do šaten se šlo za stavu 0:3, který se hrstce porubských příznivců musel líbit.

Začátek druhé třetiny příliš oku lahodící hokej nepřinesl a šancí bylo před oběma brankami jako šafránu. Na jedné straně Gabriška ztroskotal na Tihlářově lapačce, na druhé Buček na Šurého betonu. Až přesná střela Jiřího Šindeláře zapadla přesně do růžku břeclavské klece. Na odpověď se příliš dlouho čekat nemuselo.

Domácí nulu na kontě vstřelených branek smazala až první útočná formace. Konkrétně Lukáš Bolfík, který za Tihláře dorazil pokus Piskoře. V závěru ještě mohl skórovat porubský Vaněk, ale ve velké šanci netrefil vůbec brankový prostor. I po druhé dvacetiminutovce tak RT TORAX držel nadějný tříbrankový náskok.

Úplný klid mohl dát hostům na hokejky Vrána, jenže ztroskotal na tyči. A opět se potvrdilo staré známé pravidlo "Nedáš – dostaneš". Zanedlouho totiž zkrotil skákavý touš Matúš Záborský a Břeclav ještě vykřesala malou jiskřičiku naděje. Ta se mohla změnit na velkou jiskru, jenže to by musel Piskoř proměnit trestné střílení.

V závěru si už svěřenci trenéra Tomáše Sršně výsledek zkušeně pohlídali a do tabulky si po vítězství 4:2 připsali první letošní vítězství. Naopak Lvi na první body stále musí čekat. V dalším utkání navíc zajíždí na horký hodonínský led, to Poruba se v repríze loňského čtvrtfinále utká v sobotu se Vsetínem.

Ostatní výsledky 2. kola II. ligy – sk. B (Východ):

VHK Vsetín – VSK Technika Brno 2:3 sn.
HC Slezan Opava – HC ZUBR Přerov 3:0
LHK Jestřábi Prostějov – SHK Hodonín 5:0
HC Orlová – HC Bobři Valašské Meziříčí 5:2
HC Frýdek-Místek – HC Nový Jičín 6:2 (hráno v Porubě)

Ohlasy k utkání

Michal Konečný (HC Lvi Břeclav): Je to obehraná písnička. Ne, že bychom soupeři góly nabídli, my jsme jim je přímo darovali. Předvedli jsme vzadu neuvěřitelné chyby. Zelenka se prakticky ani nestačil rozchytat. Šurý to pak držel na vodou, za stavu 0:4 to vypadalo na pěkný debakl. Nakonec jsme nějaké branky dali, když soupeř polevil, a výsledek to není tak hrozný. A mohlo to být nakonec i drama. To bychom ale museli proměnit trestné střílení a alespoň jednu početní výhodu. Ani ve dvojnásobné přesilovce jsme nedokázali pořádně branku Poruby ohrozit. Naši mladí nemají ten klid v koncovce a nedokážou si to tam zdirigovat. Nesmíme ale mít svěšené hlavy.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Měli jsme výborný nástup a v podstatě z pěti střel jsme dali tři góly. Určitě to zápas hodně ovlivnilo. Pak ale naše hra upadla, hráli jsme hodně nezodpovědně a dělali jsme velké chyby ve středním pásmu, kde nás Břeclav přečíslovala a chodila do brejků. Naštěstí ne všechny využila. Díky gólmanovi jsme to udrželi. Místo, abychom hráli v klidu, neztráceli kotouče a dávali to do útočné třetiny, tak si to zase zkomplikujeme a dostáváme se do problémů. Jsme každopádně rádi za první body, i když je stále co zlepšovat.

Ohlasy trenérů převzaty z webu www.hcbreclav.cz