Postup do semifinále je velmi blízko! Výborný vstup do utkání zajistil Porubě druhé vítězství

04.03.2013, Adam Bagar

Po takticky výborně zvládnutém domácím utkání se porubští hokejisté přesunuli ke druhému utkání série na vsetínský Lapač. Trenér Tomáš Sršeň dokázal tým opět znamenitě připravit a po deseti minutách hry bylo prakticky rozhodnuto. RT TORAX na Valachy doslova vlétl a po dvou trefách Lukáše Vrány a jedné Rostislava Vaňka si vypracoval luxusní tříbrankový náskok. Ten si udržoval až do závěrečné sirény a ze vsetínského ledu si odváží vítězství 5:2. Poruba je tak krůček od postupu do semifinále. Podaří se jí udělat rozhodující krok již ve středečním domácím utkání?

2. liga - skupina Východ - ČF2 po 4.3.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(0:3, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 40. Dubec, 53. Hoďa (Vaněk D., Báchor) – 2. Vrána (Prokop L.), 7. Vrána (Prokop L.), 10. Vaněk R. (Krayzel, Šindelář), 39. Prokop P., 60. Buček (technický gól). Rozhodčí: Dědek – Hanzlík, Štěpán. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1475. Průběh utkání: 0:4, 2:4, 2:5. Stav série: 0:2.
VHK ROBE Vsetín: Hromada (10. Plšek) – Farda, Vrba, Tesařík, Vodák, Žabčík, Hoďa, Báchor – Zúbek, Vaněk D., Mikšovský – Hruška P., Hruška O., Dubec – Brezáni, Podešva, Vítek – Kubo, Holík, Kajaba.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich – Wolf, Hruzík, Prokop P., Prokop L., Slavík, Mládenka – Sedlář, Krayzel, Vaněk R. – Buček, Vrána, Chaloupka – Hašek, Pavlačka, Piják.

Úvod utkání by se dal popsat asi takto. Ostravané uzamkli domácí a pustili je až poté, co jim nasázeli tři branky a vyhnali tak vsetínského brankáře Petra Hromadu z branky. Účet otevřel po střele Lukáše Prokopa důraznou prací kolem branky připravený další Lukáš, v jeho případě Vrána. Uběhly necelé tři minuty a slušně zaplněný Lapač ještě více zchladil po totožné ose svým druhým gólem v utkání Vrána. A do třetice všeho dobrého pro hosty vymyslel parádní přihrávku, bezpochyby nejlepší hráč celé série, Luděk Krayzel na hůl Rostislava Vaňka, který z bezprostřední blízkosti Hromadovy klece zakončil s ledovým klidem. Domácí fanoušci byli pochopitelně velmi zaskočeni, ale i přesto hnali své miláčky do boje. Ti však zkrátka nemohli překonat výbornou a kompaktní hru ostravské Poruby. Po první třetině tak svítil na tabuli nelichotivý výsledek 0:3.

Valaši se od začátku snažili, ale soupeř jim zkrátka nic většího nedovolil. Výjimkou byly šance Zúbka a Petra Hrušky, ale ani jedna nebyla zužitkována. V prvním případě se slovenský šutér netrefil do prázdné klece, jeho kolegu následně brilantním zákrokem vychytal bezchybný Michal Gleich v hostující brance. Mezihru VHK doprovázelo mnoho nevynucených a mnohdy chyb, po kterých se z tribun ozýval oprávněný pískot. A když nevyužili své šance domácí, přišel zákonitý trest. V přesilové hře se ke kotouči dostal Patrik Prokop a svou spanilou jízdu napříč celým kluzištěm zakončil notoricky přesně za Plška. Někteří domácí fanoušci se užuž zvedali ze židle a odcházeli rozčarováni domů. Avšak ihned za 12 vteřin po vhazování napadal Marek Dubec tak důrazně, až se puk po souboji s Krayzlem ocitl za do té doby v sérii zcela bezchybným Gleichem. Nutno dodat, že hráči VHK se prosadili poprvé ve čtvrtfinále a to až po sto minutách. Závěrečné dějství tak alespoň slibovalo malé drama.

Vstup do třetí třetiny byl ze strany domácích opět tristní. Marek Sedlář se ihned v první minutě řítil na Plška, ale vystřídavší brankář si s jeho blafákem poradil. Valaši poté svého soupeře na chvíli uzamkli v pásmu. Největší šanci připravil Podešva pro Mikšovského, ale ten svůj výkon brankou nevylepšil a napálil kotouč pouze do Gleicha. V jednapadesáté dostali zelenožlutí výhodu jednoho muže v poli a konečně se jim v ní povedlo vstřelit branku. Báchor nabil Davidu Hoďovi, který zprvní a s velkou dávkou štěstí překonal hostujícího gólmana. Kotouč se odrazil od tyče do výstroje ležícího Gleicha, který si nevědomky srazil puk za brankovou čáru. Poslední vzrušení nastalo v čase 55:09, kdy Podešva vysekl puk z pod lapačky porubského strážce branky a přihrál jej Mikšovskému. Ten sice síť rozvlnil, ale rozhodčí jasně rozpažil, neboť již předtím zapískal. Poslední slovo tedy měli opět hosté. Zbrojovka to zkusila v šesti, ovšem na zteč se po marném obléhání Gleichovy svatyně vydal Martin Buček, jehož "vychytal" po skoku ze střídačky Lukáš Plšek. Následně byl uznán technický gól. Skóre tak znělo jasně. V Porubě se Vsetín bude snažit o malý zázrak.

Ostatní výsledky 2. čtvrtfinále play-off:

HC Nový Jičín – HC ZUBR Přerov 0:3 (série 0:2)
HC Slezan Opava – HC AZ Havířov 2010 3:0 (série 1:1)
HC Baník Karviná – LHK Jestřábi Prostějov 4:2 (série 2:0)

Ohlasy k utkání

Viktor Hlobil (VHK Vsetín): Do zápasu jsme vstoupili velmi špatně. Nemůžeme v první třetině utkání play-off prohrávat 0:3. Jestli ano, něco je špatně. Začali jsme na čtyři pětky, abychom měli síly, nicméně jsme nedohrávali souboje a nechodili do brány. Od druhé části jsme měli nějaké náznaky, ale bohužel jsme nedali branky. Naše přesilovky byly bez tlaku, nedokázali jsme je využít. Proč to tak bylo, to si nedovedu vysvětlit. V play-off nám to zatím nejde. Hráči nemají být z čeho vyklepaní, mají si ho užívat. Každopádně určitě nic nevzdáváme, budeme bojovat až do konce.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Vstoupili jsme do utkání velmi dobře. Hráli jsme přesně to, co jsme si řekli před zápasem. Faktorem číslo jedna byly naše proměněné šance, což v podstatě rozhodlo. Poté jsme dostali našimi hloupými fauly Vsetín do hry, ale ten rozdíl byl již markantní. Nebudu ještě dělat žádné závěry, všechno zhodnotím až po dohrané sérii. Je to sice 2:0 pro nás, ale hraje se na tři vítězná utkání. Nic není ještě hotové.