Čtvrtá výhra v řadě posunula Porubu již na skvělé čtvrté místo, Opavu zdolala po nájezdech

29.12.2012, Adam Bagar

V posledním utkání roku 2012 přivítali porubští hokejisté opavský Slezan. Na úvodní trefu vyrovnaného utkání se muselo čekat téměř polovinu zápasu, to se v početní výhodě trefil Luděk Krayzel. Těsný náskok domácím vydržel až do startu třetí periody, kdy Slezan dvěma góly v rozmezí čtyř minut otočil výsledek. Pět minut před koncem ovšem poslal střetnutí do prodloužení Patrik Prokop. Následné pětiminutové prodloužení nerozhodlo a na řadu přišly samostatné nájezdy. V nich jako jediný uspěl Petr Seidler a rozhodl o porubském vítězství 3:2. RT TORAX tak do nového roku vstoupí na skvělé čtvrté příčce.

2. liga - skupina Východ - 29.kolo so 29.12.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
3:2sn(0:0, 1:0, 1:2 – 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Krayzel (Mládenka, Piják), 55. Prokop P. (Krayzel, Holuša), rozhodující sam. náj. Seidler – 43. Černý (Tichý, Měch), 47. Chalupa. Rozhodčí: Šutara – Vengřín R., Rožánek. Vyloučení: 4:7, navíc Buček (POR) 5 min. + OK [ZHK]. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 462. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Mládenka, Šindelář, Prokop L., Prokop P., Vychodil, Slavík – Piják, Krayzel, Vaněk – Seidler, Holuša, Buček – Chaloupka, Vrána, Chomič – Šimkovič, Pavlačka.
Hokejový klub Opava: Kober – Vrábel, Galvas, Tichý, Tůma, Kukol, Mosler, Bednárek – Mlýnek, Měch, Herman, Vítek, Polok, Vlašánek, Pavelek, Kocián, Wolf, Černý, Baďura, Chalupa.

Zatímco ve čtvrtek patřil vstup do zápasu Porubě, na ostravské půdě byl zpočátku aktivnější Slezan. Hned po několika vteřinách zapomněla obrana na Hermana, ten však v dobré střelecké pozici branku přestřelil. Po necelých čtyřech minutách hry přišel nepříjemný kontakt Bučka s Kukolem a pro oba borce utkání předčasně skončilo. Domácí forvard vyfasoval pětiminutový trest za úder do oblasti hlavy a krku, hostující obránce pak dohrál pro tržné zranění v oblasti nosu.

Slezan měl ideální šanci jít v dlouhé početní výhodě do vedení, ale prakticky si nevytvořil šanci. Poté držela taktovku hry v rukou Poruba, k vyloženým šancím se rovněž dostávala jen velmi těžko. Nepomohly jí k tomu ani tři po sobě jdoucí přesilové hry. V první třetině tak slušně zaplněný porubský zimní stadion branku neviděl. Kdo čekal ve druhé tercii útočný festival, musel být opět zklamán.

V největší příležitosti řešil Holuša situaci dva na jednoho individuálně a dobře chytající Kober si prostor u tyče pohlídal. Až přesilová hra vedla k úvodní trefě zápasu. Se střelou Mládenky si dokázal opavský junior ještě poradit, ale na brankovišti prokázal svůj důraz Luděk Krayzel a poslal touš za brankovou čáru. Opavští tak rázem museli dohánět jednobrankové manko.

Blízko k vyrovnávací trefě měl Vítek. Ten zůstal po Wolfově příhře sám před Tihlářem, udělal blafák, ale v rozhodující chvíli netrefil kotouč ideálně. V přesilové hře si vytvořil další zajímavou šanci Galvas a tentokrát zachránila Tihláře levá tyč. V závěru třetiny naopak mohl RT TORAX své těsné vedení navýšit. Po Seidlerově střele se puk odrazil k Šindelářovi, který nedokázal trefit odkrytou část branky. Před závěrečnou dvacetiminutovkou tak bylo stále vše otevřené.

Začátek třetí třetiny patřil jasně hokejistům Opavy. Do Tichého projektilu stačil vložit hůl Lukáš Černý a Tihlář byl naprosto bez šance, když kotouč skončil přesně pod horní tyčí jeho branky. O další čtyři minuty později vytěžil Slezan z aktivity další gól. Po velké chybě obrany se ke kotouči dostal Petr Chalupa. Velké šance se nezalekl a trefil se přesně k levé tyči Tihlářovy svatyně. Další gól měl na holi Měch, který ztroskotal na betonu domácího gólmana, vzápětí neuspěl u tyče ani Chalupa.

Na druhé straně přišel zákonitý trest. Porubské přečíslení zakončoval za ležícího gólmana do poloprázdné klece obránce Patrik Prokop. V závěru sice byla aktivnější Opava, ale rozhodnout mohl RT TORAX. To by však musel Vrána využít odrazu od zadního mantinelu a trefit poloprázdný brankový prostor. Zápas tak za stavu 2:2 dospěl až k prodloužení. V něm diváci branku neviděli a na řadu přišly samostatné nájezdy. Jediným úspěšným střelcem se stal Petr Seidler, který rozhodl o tom, že Poruba zdolala Opavu 3:2 po samostatných nájezdech.

Ostatní výsledky 29. kola II. ligy – sk. Východ:

HC Bobři Valašské Meziříčí – VHK Vsetín 1 : 5
HC Nový Jičín – HC Frýdek-Místek 2 : 1
HC AZ Havířov 2010 – HC Baník Karviná 6 : 5 sn.
HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov 5 : 4 pr.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím si, že jsme viděli velice zajímavé utkání. Dvě třetiny jsme měli zápas pod kontrolou. Opět tam bylo hodně vyloučení a hra tak byla někdy taková rozháraná. Opava ve třetí třetině po našich zbytečných chybách otočila, naštěstí kluci zabojovali a srovnali na 2:2. Penalty pro nás dopadly lépe, takže můžeme být spokojeni.

Karel Suchánek (HC Slezan Opava): Bylo to naprosto vyrovnané utkání a rozhodovaly maličkosti. Za stavu 1:2 jsme tam měli několik zajímavých šancí k navýšení náskoku, ale neproměnili jsme je. Naopak po naší hrubce v obranné třetině dokázala Poruba vyrovnat. Nájezdy jsou moc těžké pro tak mladého kluka, který chytá ligu juniorů. Je to pro něj velký skok, ale svou roli splnil velmi dobře. Dušan Šafránek je nemocný, má pásový opar.