Těsné porážky nekončí ani v roce 2012, Karviná rozhodla pouhých dvanáct vteřin před koncem

11.01.2012, Adam Bagar

Porubské prokletí těsných porážek nadále trvá. Přitom proti Karviné si RT TORAX dokázal vypracovat po slepených trefách Lukáše Prokopa a Vlastimila Zubera dvoubrankový náskok. O ten ještě v úvodní tercii přišel. Karviná poté převážila pomyslné misky vah na svou stranu, ale dvanáct minut před koncem zaslouženě vyrovnal Marek Pavlačka. Zdálo se, že poměrně vyrovnaný duel směřuje do prodloužení, jenže pouhých dvanáct vteřin před třetí sirénou rozveselil hostující střídačku David Moravec, ten se společně s Vladimírem Lukou postaral o všechny čtyři trefy Olejářů. Poruba tak opět podlehla Karviné svým tradičním brankovým rozdílem, tentokrát 3:4. V sobotu zajíždí Hinnerovi svěřenci na půdu Prostějova.

2. liga - skupina Východ - 34.kolo st 11.1.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Baník Karviná
3:4(2:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. Prokop, 10. Zuber (Galgonek, Vajda), 49. Pavlačka (Chajretdinov) - 13. Luka (Štefanka, Hegegy), 19. Moravec (Mikšan), 24. Luka (Studený, Ivan), 60. Moravec (Luka, Studený). Rozhodčí: Škrobák - Goňa, Smilek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 312. Střely na branku: 31:36 (8:14, 8:8, 15:14). Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Rudl - Šindelář, Wolf, Prokop, Chajretdinov, Mládenka, Vajda - Bartošek, Krayzel, Matějný - Seidler, Pavlačka, Chaloupka - Galgonek, Ďurica, Zuber - Badžo, Kotásek.
HC Baník Karviná: Žídek - Tomis, Novák, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Štefanka, Štubňa, Moravec, Galvas, Valchař, Ivan, Javín, Luka, Sznapka, Hegegy.

Favorizovaná Karviná vstoupila do utkání lépe a hned dvakrát se dostala přes propustnou porubskou obranu do samostatného úniku. Nejprve Luka a poté i Valchař však nechali vyniknout Rudlovu lapačku. Když pak v další velké šanci neuspěl na brankovišti ani dorážející Blatoň, začala se osmělovat i Poruba. Druhá domácí pětka předvedla kolotoč přihrávek, nakonec napřáhl na modré Lukáš Prokop a i s pomocí teče zapadl touš šťastně až za Žídka.

Uběhlo pouhých třináct vteřin a radost porubských fanoušků mohla plně propuknout podruhé. Galgonkovu střelu dorazil za ležícího Žídka Vlastimil Zuber a na světelné kostce svítil již výsledek 2:0. Hosté však našli rychlou odpověď. V přesilové hře se kotouč odrazil přesně na hůl Vladimíra Luky, pro nějž nemohl být problém dopravit jej do poloprázdné Rudlovy svatyně.

V závěru třetiny se ještě podařilo Olejářům srovnat s domácími krok. Další přesilová hra totiž znamenala další gól. Karvinští předvedli drtivý nápor, na jehož konci plácnul do puku u tyče operující David Moravec. Poté ještě mohl dokonat obrat Luka, ale při dalším úniku po straně jej Rudl vychytal svým betonem.

Přesto se na skóre 2:3 nečekalo příliš dlouho. Již po čtyřech minutách prostřední tercie využil chyby v porubské rozehrávce aktivní Vladimír Luka. Ten se mezi Rudlovy betony zkušeně nemýlil. Poruba měla poté k dispozici tři přesilovky v řadě, ale scházela ji tradičně častější střelba. V největší šanci našel Pavlačka přesně mezi kruhy Seidlera, ale ten ztroskotal na vymrštěném betonu Žídka.

K vidění nebyla příliš pohledná bitva. V další šanci se ocitl až v závěru třetiny Ivan. Ten měl sice před sebou již pouze Rudla, ale skóre se přesto neměnilo. Před poslední periodou tak bylo stále vše otevřené. Porubští začali velmi aktivně a Žídek se měl co ohánět. Pochytal individuální akci Krayzela i jedovaté pokusy Mládenky od modré.

Na druhé straně se Karviná prezentovala pohlednou kombinací, na jejímž konci Hegegy trefil pouze levou tyč. A opět se potvrdilo staré známé pravidlo Nedáš – dostaneš. Po střele ruského obránce Chajretdinova se v předbrankovém prostoru trefil Marek Pavlačka. Vzápětí měli domácí k dispozici přesilovou hru, ale ty se jim ve středečním podvečeru příliš nedařily.

Postupně začali přebírat aktivitu Olejáři. Ti dokonce zahrávali necelé tři minuty před koncem početní výhodu a Porubu čekaly těžké chvíle. Hegegy mířil z mezikruží mezi Rudlovy betony, ale ten je stačil zaklapnout včas. Zápas tak směřoval k prodloužení. Jenže po porubském oddechovém čase dostal Luka touš na modrou a vypálil. Ve skrumáži ještě jeho pokus stačil tečovat David Moravec a Rudl byl zcela bez šance. To vše pouhých dvanáct vteřin před koncem.

RT TORAX již v závěru neměl čas na srovnání, a tak podlehl vedoucí Karviné opět rozdílem jediného gólu, tentokrát výsledkem 3:4.

Ostatní výsledky 34. kola II. ligy - Východ:

HC AZ Havířov 2010 - HC Frýdek - Místek 6 : 4
HC Nový Jičín - LHK Jestřábi Prostějov 2 : 5
HC Uherské Hradiště - HC Slezan Opava 1 : 5
HC ZUBR Přerov - VHK Vsetín 1 : 4

Ohlasy k utkání

Pavel Hinner (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím si, že jsme odehráli dobré utkání. Dostali jsme se rychle do vedení 2:0, ale poté jsme po zbytečných chybách šli dvakrát do oslabení a tak zkušený tým jako je Karviná toho dokázal využít. V závěru utkání jsme byli podle mého názoru lepší a měli jsme tam více šancí k rozhodnutí. Nakonec jsme dvanáct vteřin před koncem smolně inkasovali po střele od modré, která prošla a spadla až za gólmana. Prostě velká smůla. Klukům však musím poděkovat za dobrý a odedřený výkon.

Aleš Flašar (HC Karviná): Myslím si, že jsme si utkání zbytečně zdramatizovali a v závěru měli i štěstí. V páté minutě jsme měli vést už 3:0, ale hráli jsme až příliš profesorsky, což se nám málem vymstilo. V závěru nám vyšel manévr přesně tak, jak jsme chtěli. Luka dostal puk na modrou a prostřelil to. Asi jsme si to vítězství zasloužili, i když po velkém boji. Poruba hrála obětavě a houževnatě. Je mi až těch kluků líto, jak vždycky prohrají o gól.