Tři minuty chyběly Porubě k bodovému zisku z Opavy

03.12.2011, Filip Lefenda, Adam Bagar

V dalším venkovním klání se svěřenci trenéra Pavla Hinnera představili na půdě Opavy. První třetina byla jasně v režii Slezanu, který však ztroskotával na výborném Michalu Gleichovi. Od druhé třetiny se hra srovnala. RT TORAX šel přesně v polovině střetnutí do vedení brankou Krayzela. Ještě v téže části však domácí v přesilovce srovnali. Zdálo se, že zápas směřuje k remíze, která by byla pro hosty určitě cenným výsledkem, jenže tři minuty před závěrečnou sirénou přišlo rozhodnutí. Opavě vyšel perfektně nacvičený signál vedoucí k vítězství 2:1. Porubští hokejisté tak mají na kontě další ze smolných porážek. V dalším kole přivítají na své půdě Vsetín.

2. liga - skupina Východ - 25.kolo so 3.12.17:00
Hokejový klub Opava
HC RT TORAX Poruba 2011
2:1(0:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 37. Tůma (Bednárek, Chalupa), 58. Měch (Tichý) - 31. Krayzel (Matějný). Rozhodčí: Mrkva - Hrubec, Řezáč. Vyloučení: 7:7, navíc Hruzík (POR) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 250. Střely na branku: 38:24 (18:5, 10:10, 10:9). Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Hokejový klub Opava: Šafránek - Bednárek, Faksa, Kysela, Tichý, Tůma, Kukol, Mosler, Jurčík - Baďura, Měch, Herman, Polok, Kocián, Koschatzký, Wolf, Černý, Grofek, Vítek, Chalupa, Mlýnek
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Wolf, Chajretdinov, Piskura, Šindelář, Hruzík, Prokop - Vajda, Krayzel, Matějný - Galgonek, Zdráhal, Zuber - Bartošek, Pavlačka, Chaloupka - Šimkovič, Ďurica, Seidler.

Opava začala utkání aktivněji a byli to právě domácí, kdo evidoval první menší šance. Opravdovou možnost ke skórování měl však na konci 10. minuty Hruzík, jehož dělovku nešťastně tečoval Bednárek těsně mimo branku. Ve 14. minutě našel uzdravený Grofek zadovkou Měcha, jenže domácí kapitán nechal svou střelou pouze vyniknout porubského gólmana Gleicha, který se vytasil se skvělým zákrokem lapačkou. První perioda příliš mnoho záživného hokeje nepřinesla, což dokumentuje i fakt, že nepadl žádný gól.

Prostřední dějství již nabídlo atraktivnější hokejovou podívanou. Ve 22. minutě se Poruba po závaru dočkala vstřelení branky, ale ta nemohla být uznána z důvodu posunuté brankové konstrukce. Stalo se tak v době, kdy na trestné lavici seděl domácí Měch. Následně se ze hry poroučel i Kysela a na Slezan měly čekat krušné chvíle. Jenže hosté z Ostravy svou výhodu dvou mužů v poli nevyužili, ba dokonce si nevytvořili ani žádné nebezpečné šance. A to je nutno podotknout, že celá přesilovka trvala po trestu, který vyfasovala opavská střídačka za nesportovní chování, ještě o něco déle.

Ve 28. minutě se karta obrátila a přesilovou hrou disponovali domácí hráči, ale také oni nabídnutou šanci neproměnili. Přišel tak šok, o který se ve 31. minutě postaral přesnou trefou Luděk Krayzel. Kotouč prošel za Šafránkova záda s přispěním tyče a Poruba vedla v Opavě 1:0. Slezan ale zbraně nesložil. Hned v další minutě projel uzdravený lídr opavského bodování Tomáš Grofek celým kluzištěm a dostal se i do zakončení. Naneštěstí pro něj ztroskotal na pozorném Gleichovi. Krátce poté prosvištěla Bednárkova pumelice od modré čáry těsně vedle levé tyče. Ve 35. minutě se do dobré akce dostal Chalupa, ale zakončení se mu nevyvedlo podle představ. Ještě ve stejné minutě se ale ze hry poroučel Piskura a Opava hrála přesilovku. O její využití se postaral Radek Tůma, který tečoval do sítě Bednárkovu dělovku od modré čáry.

Také do posledního dějství se tak šlo za rozhodnutého stavu. Domácí se však mermomocí snažili o zisk tří bodů. Gólem mohl skončit ve 46. minutě závar před Gleichem, ale nestalo se tak. Ve 49. minutě šla Kukolova přízemní rána těsně mimo, následná dorážka jednoho ze spoluhráčů šla do Gleichovy výstroje. V 54. minutě hrála Opava opět přesilovku a kotouče se ujal Josef Tichý, který vyslal z modré lajny dvě dělovky, ale ani jedna v síti neskončila.

O chvíli později pálil z první Měch, ale gólman Poruby se stačil včas přemístit. V 57. minutě ujeli hosté do brejku, který zastavil Šafránek včasným zákrokem přímo na brankové čáře. Hosté se dožadovali uznání branky, ale sudí Mrkva na jejich protesty nereagoval. Ve stejný čas si vzala domácí lavička oddechový čas. A vyplatilo se! Tichý s Měchem předvedli chytrý nacvičený signál, po kterém se domácí kapitán s desítkou na zádech dostal do samostatného úniku. Ten Tomáš Měch s přehledem zakončil a strhl tak vedení na stranu Opavy.

Vyrovnané utkání tak nakonec skončilo tříbodovým úspěchem Opavy. Hosté z Poruby odjíždějí opět se sklopenými hlavami. Nejlepším hráčem domácího týmu byl vyhlášen autor rozhodující branky Tomáš Měch. Na straně druhé převzal karton piv gólman Michal Gleich.

Ostatní výsledky 25. kola II. ligy - Východ:

HC Gedos Nový Jičín - HC Karviná 5 : 7
HC ZUBR Přerov - HC Frýdek - Místek 4 : 1
HC Bobři Valašské Meziříčí - VHK Vsetín 6 : 4
HC AZ Havířov 2010 - LHK Jestřábi Prostějov 6 : 3

Ohlasy k utkání

Michal Piskoř (HC Slezan Opava): Kluky jsem před utkáním nabádal, aby byli trpěliví a hráli dobře z obrany, protože minule jsme třeba tlačili, ale ty góly nám tam teď nepadaly. Soupeři nám poté ujížděli a z brejku skórovali, takže proto jsme se dnes snažili hrát více zezadu. Myslím si, že jsme dnes měli územní převahu, ale stejně jsem dali zase jen jeden gól. Před poslední třetinou jsem pak hráčům opět říkal, aby byli trpěliví, že mají čekat na tu jedinou opravdovou šanci, která přijde. A ona opravdu přišla. Vzali jsme si oddechový čas a krátce poté rozhodl Tomáš Měch, takže jsme to nakonec dovedli do vítězného konce.