Z Karviné si Poruba přiváží sedmibrankovou nadílku

30.11.2011, Tomáš Salamon, Adam Bagar

Hokejisté porubského TORAXu zajížděli v rámci 24. kola II. ligy na horkou půdu Karviné pokusit se urvat nějaký ten bod. Bohužel již od samého začátku padaly branky jen do Gleichovy sítě a v 16. minutě vedl domácí výběr již rozdílem tří branek. Střeleckému apetitu Plus Oilu nepomohl zabránit ani střídající kasař Rudl a hosté postupně své vedení utvrzovali dalšími zásahy. Světlou výjimkou byl mazácký (přesto premiérový) zásah do černého Vlastimila Zubera za Ilášova záda, čímž korigoval na průběžných 1:5. Karvinští přesto ponechali všechny body ve své domovině a ani Galgonkova branka na konečných 7:2 nemohla nic na tomto faktu změnit.

2. liga - skupina Východ - 24.kolo st 30.11.18:00
HC Baník Karviná
HC RT TORAX Poruba 2011
7:2(3:0, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. Studený (Hegegy, Luka), 14. Moravec (Javín, Mikšan), 16. Štefanka (Moravec, Samiec), 24. Mikšan (Moravec), 31. Sznapka (Samiec, Javín), 38. Studený (Hegegy, Štefanka), 48. Sznapka (Moravec, Mikšan) - 35. Zuber (Zdráhal, Šindelář), 58. Galgonek (Chajretdinov, Zdráhal). Rozhodčí: Fiala - Bojda, Mikler. Vyloučení: 5:7. Využití: 4:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 350. Střely na branku: 37:30 (13:11, 9:12, 15:7). Průběh utkání: 5:0, 5:1, 7:1, 7:2.
HC Baník Karviná: Iláš - Lemel, Tomis, Samiec, Rosůlek, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Štefanka, Szajter, Moravec, Ivan, Galvas, Javín, Ciupa, Luka, Škatula, Sznapka, Hegegy.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich (od 16. Rudl) - Chajretdinov, Wolf, Šindelář, Prokop, Piskura, Mládenka, Hruzík - Krayzel, Pavlačka, Matějný, Galgonek, Zdráhal, Zuber, Vaněk, Seidler, Chaloupka, Vajda, Ďurica.

Domácí do zápasu vstupovali v roli favoritů a začali to potvrzovat od úvodních minut. Karviná byla mnohem aktivnější a Michal Gleich se musel činit. David Iláš také nebyl bez práce, ale měl jí o poznání méně. Ve většině případů si hosté vylámali zuby na dobře hrající domácí obraně nebo je zastavily vlastní nepřesnosti. Karvinští zkoušeli své střelecké štěstí častěji a začínalo být jen otázkou času, kdy svou převahu dokáží využít. To přišlo přesně v čase 10:00, kdy Václav Studený šikovně nadzvedl Hegegyho střílenou přihrávku.

Po tomto góle na domácí padl mírný útlum a David Iláš se chvíli musel činit. Největší smůlu hosté měli poté, co Marek Pavlačka v samostatném úniku přestřelil branku. Navíc byl vyloučen Galgonek a Karviná si mohla dopřát první přesilovku. V té Moravec s Mikšanem a Samiecem odvedli skvělou práci, když na sebe natáhli bránící hráče a na modré se otevřel prostor pro střelu Miroslava Javína, který tvrdě vypálil. Odražený kotouč se dostal před Davida Moravce, kterému nedělalo problém jej do prázdné sítě doklepnout.

Netrvalo ani dvě minuty a domácí znovu zvedali ruce nad hlavu. Podobně jako při prvním gólu zabojovali za brankou Samiec s Moravcem a poté namazali na modrou Filipu Štefankovi, který se do puku opřel s ohromnou silou a s naprostou přesností propálil Michala Gleicha, kterého tím vyhnal z branky. S Porubou mohlo být ještě hůř, ale Luka svou dorážku do odkryté klece netrefil ideálně a Ivan, který se v oslabení dostal do úniku, bekhendovým blafákem Rudla nepřekonal, a tak se gólový stav před první přestávkou už nezměnil.

Ve druhé části Karviná pokračovala ve výkonu, který započala v té první, a po třech minutách hry Rudl lovil puk ze sítě poté, co jej z mezikruží přesně propálil David Mikšan. Záhy se sám na branku řítil Vladimír Luka, ale jen orazítkoval břevno. Následoval protiútok Luďka Krayzela, který se dobře uvolnil na levé straně, ale jeho razantní střela o pár centimetrů minula odkrytý růžek Ilášovy branky. V devětadvacáté minutě stáli před porubským gólmanem všichni svatí, když po Samiecově střele nejprve dorážel Mikšan, který trefil skvěle nastavený Rudlův beton, a poté David Moravec, jenž odkrytou branku minul.

Přesto Karviná pokračovala v nátlaku a vynutila si přesilovku. Tu využila opět bleskurychle. Samiec namazal před branku Janu Sznapkovi a ten, nutno dodat, že s pořádnou dávkou štěstí, propasíroval puk za čáru. Ve čtyřiatřicáté minutě dostala i Poruba možnost přesilové hry a také byla úspěšná. Branka to byla parádní. Pavel Zdráhal za brankou naznačil pohyb na jednu stranu, na což reagoval i David Iláš a Zdráhal jej překvapil zpětnou přihrávkou na Vlastimila Zubera, který z první a navíc ještě z velmi ostrého úhlu přesně trefil skulinku u tyčky.

Tři minuty na to odešel na trestnou lavici Piskura a Karviná přesilovku znovu dokázala využit. Filip Štefanka vyslal střelu od modré čáry a směru jeho projektilu postupně změnili Alexandr Hegegy a Václav Studený, proti čemuž byl Rudl absolutně bezmocný. Nechybělo moc a porubský gólman mohl lovit puk ze sítě znovu. Jakub Ciupa se totiž dokázal prodrat za obranu, ale bekhendovou kličkou nedokázal zasunout kotouč do odkrytého prostoru. Ve druhé třetině to bylo vše a Karviná si do poslední části nesla nadstandardní náskok.

Třetí periodu nastartovalo vyloučení Davida Mikšana, ale hosté přesilovky nedokázali využít a hned po jejím vypršení odešel na trestnou lavici Jan Chaloupka. Karviná měla v početní převaze největší šanci poté, co Samiec nadzvedl Moravcovu střelu, ale Rudl zázračně zasáhnul ramenem. V sedmačtyřicáté minutě ovšem odešel pykat znovu Chaloupka a tentokrát domácí jeho nabídku neodmítli. David Moravec zpoza branky našel Jana Sznapku a ten se nemýlil. Hned na to si Jan Blatoň obhodil obránce, ale nezakončil podle svých představ. Přesto hostům docházely síly a čím dál častěji své problémy řešili fauly. Postupně si své tresty odpykávali Luděk Krayzel a Ildar Chajretdinov. V přesilovkách měli postupně velké šance Mikšan a Studený, ale nepovedlo se jim je proměnit.

Naopak Chajretdinov, který se vrátil z trestné lavice, si našlápnul na křídle a dělovou ranou olíznul tyč. Záhy byl vyloučen Blatoň a vyskytla se přesilovkou šance pro hosty. Jenže se jim ze začátku vůbec nevedla a domácí i v oslabení zvládli párkrát ohrozit porubskou branku a málokdo by si troufal tvrdit, že hosté přesilovku nakonec promění. Ildar Chajretdinov pálil od modré a branku minul. Kotouč se od zadního mantinelu odrazil ke druhé tyči, kde na Michala Galgonka zývala odkrytá branka, kterou nemohl netrefit.

Zbytek zápasu se už spíš dohrával a Karviná si vítězství s přehledem pohlídala. Po celý zápas jsem se však nemohl ubránit pocitu, že do Karviné nepřijel klasický tým z chvostu tabulky. V Porubě se nachází spousta jmen, která v minulosti hrála ve druhé lize prim a ani na ledě jejich výkon nepřipomíná chaotickou plácanou posledních týmů, kdy se hráči topí v nepřesných přihrávkách a přeskočených kotoučích. Podle mého tým vázne jen po taktické stránce a na rozdíl od jiných týmů z tabulkového dna je mi velmi sympatický. (autorem reportáže je karvinský redaktor Tomáš Salamon)

Ostatní výsledky 24. kola II. ligy - Východ:

HC Slezan Opava - HC Uherské Hradiště 3 : 5
LHK Jestřábi Prostějov - HC Gedos Nový Jičín 1 : 3
HC Frýdek - Místek - HC AZ Havířov 2010 3 : 2
VHK Vsetín - HC ZUBR Přerov 5 : 1

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC Karviná): Dnešní zápas se mi velmi dobře hodnotí. Myslím si, že po první třetině bylo rozhodnuté. Kluci podali dobrý a zodpovědný výkon. Od začátku jsme to měli ve svých rukou, takže jak říkám, dobrý zápas.

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba 2011): Když jsme s Pavlem Hinnerem nastoupili k mužstvu, tak jsme chtěli změnit herní styl, vycházet ze zajištěné obrany, mít rychlý přístup k hráčům soupeře, více bruslení, více střelby a více agresivity. V dnešním zápase nic z toho neplatilo. Málo jsme stříleli, byly to spíše propagační pokusy. O nějaké bojovnosti, nasazení, obětování se nemůže být ani řeč. Proto jsme dostali lekci z těchto herních činností. Výsledek 7:2 odpovídá tomu, co se odehrálo na ledě. A to ještě gólmani pochytali několik šancí domácích.