Podoba a rozlosování extraligy juniorů je už známo

Podoba a rozlosování extraligy juniorů je už známo

David Kubatík, 12.07.2019
Letošní sezóna přinese jednu obrovskou změnu. Extraliga juniorů, dlouhá léta nejvyšší juniorská hokejová soutěž v Česku, se stane až druhou nejvyšší. Ještě o třídu výše se bude nacházet nově vzniklá DHL Juniorská liga akademií. Podoba nového ročníku hokejové extraligy juniorů, kterého se zúčastní i porubští mladíci už je ale dokonána a Český hokej zveřejnil propozice a rozlosování. Ve skupině Východ se junioři HC RT TORAX Poruba postupně střetnou s celky Vsetína, Havířova, Přerova, Žďáru nad Sázavou, Šumperku a brněnského Warrioru. Skupinu Západ obsadí týmy Havlíčkova Brodu, Ústí nad Labem, Písku, Kralup nad Vltavou, Kobry Praha, Litomyšle a Chrudimi (původně B tým Pardubic).

Všechny změny byly odstartovány rozhodnutím svazu o tom, že budou příští ročník hrát pouze ty kluby, jejichž mládež spadá pod tzv. Akademii ČSLH, Olomouc a rakouský RED BULL Salcburk. To si však nedaly líbit kluby z Havířova, Vsetína a Přerova, které postupně podaly podnět ke svazové arbitráži a pohrozily civilním soudem, vyzvaly vedení svazu k rezignaci a naposledy podaly i stížnost pro porušení zákona i žádost o předběžné opatření na Úřad na ochranu hospodářské soutěže. I když ještě není známo, jak pověřené instituce rozhodly, je už nyní tato trojice napsána na startovní čáře české druhé nejvyšší soutěže – extraligy juniorů.

Hrací systém

Týmy v obou skupinách se střetnou šestikolově systémem každý s každým. Po této základní části postoupí čtyři nejlepší z obou skupin do play-off, které odehrají mezi sebou tzv. křížem. To znamená, že první ze Západu vyzve čtvrtého z Východu atd. O složení semifinálových dvojic poté rozhodne to, jak na tom byly jednotlivé týmy po základní části. Nejlepší potom vyzve nejhoršího a druhý nejlepší druhého nejhoršího. Tento systém sestavování semifinálových dvojic se již letos osvědčil na mistrovství světa v Bratislavě. Celkového vítěze poté bude čekat zasloužený postup do DHL ligy juniorských akademií.
Jeden tým sestupuje do Ligy juniorů. O udržení soutěže si to rozdají dva týmy ze sedmých míst. Všechny série se odehrají na tři vítězné zápasy.

Všechna utkání základní části se odehrají tříbodovým systémem. V případě remízy následuje pětiminutové prodloužení tři na tři a případně samostatné nájezdy s pěti střelci na každé straně. V play-off bude prodloužení dlouhé až deset minut a odehrají se ve čtyřech proti čtyřem.

Tato soutěž je určena hráčům z ročníku 2000 a mladším. Výjimky nejsou možné. Povolen je start pěti hokejistů na střídavé hostování, a to z juniorské ligy akademií hráčů ročníku 2002 a z extraligy dorostu hráčů ročníku 2003. Za každý tým smí nastoupit jeden cizinec, nikoliv však brankář.

Celý kolotoč započne v pátek třináctého září, kdy se v RT TORAX ARENĚ představí celek Přerova. Rozlosování porubského týmu zveřejníme zde na webu v následujících dnech.