ELIOD Extraliga dorostu bude od začátku do konce jedno velké drama

ELIOD Extraliga dorostu bude od začátku do konce jedno velké drama

Gabriela Juříková, 10.07.2019
V loňské sezóně vystoupali na vrchol. Pod vedením trenéra Davida Moravce a asistentů vybojovali extraligu a zůstat v ní i po sezóně 2019/2020 nebude rozhodně lehké. Přestože je tým na sportovní i morální tlak zvyklý, čeká dorostence HC RT TORAX Poruba další náročný hokejový rok. Z 30 týmů šest sestupuje a dva budou extraligu zachraňovat v baráži. Jaký bude hrací systém ELIOD Extraligy dorostu? Koho porubští dorostenci vyzvou v základní části? Vše se dočtete v článku.

Týmy jsou rozděleny do tří skupin, ve kterých se utkají dvakrát každý s každým (18 zápasů). Hracími dny jsou čtvrtek (příp. pátek) a sobota. První kolo připadá na čtvrtek 12. září, poslední pak na sobotu 23. listopadu. Dotud klasický scénář.

Dál už budou radikální změny. Do vyšší nadstavbové skupiny „o pořadí v play off“ postoupí 6 nejlepších týmů z každé skupiny s body, které nasbíraly proti postupujícím soupeřům ze své skupiny. S 12 mužstvy ostatních skupin se střetnou dvoukolově každý s každým (24 zápasů).
Dva nejslabší týmy budou mít po sezóně, 16 mužstev postoupí do play off. Vyřazujícím způsobem (1-16, 2-15 atd.) na dvě vítězná utkání vykrystalizují čtyři týmy, které pojedou na závěrečný turnaj. Tam přijdou na řadu jednorázová semifinále, finále a duel o 3. místo.

12 horších týmů bude pod velkým tlakem

Do nadstavby „o udržení“ si týmy umístěné po základní části na 8. - 10. místě žádné body nepřenáší. Utkají se dvoukolově každý s každým se všemi týmy. Tedy i s těmi, s kterými se potkaly v základní části. Budou hrát o umístění v první čtyřce, která zaručuje extraligu i pro další sezónu.
Horších osm týmů si ve 3. části zahraje „play down,“ tedy vyřazovací obdobu play off na dvě vítězná utkání. Mužstva poražená v kterémkoliv kole, bude jich šest, automaticky sestoupí do Ligy dorostu. Vítězné dva týmy ale ještě vyhráno mít nebudou! O extraligovou příslušnost se utkají v baráži se dvěma vítězi Ligy dorostu. Opět se bude hrát vyřazovacím systémem na dvě vítězství. (Lepší tým extraligy narazí na horší tým ligy.)

Rozlosování základní skupiny Východ

HC RT TORAX Poruba bude hrát ve čtvrtky na hřištích soupeřů a sobotní zápasy odehraje na domácím ledě. Svěřenci trenéra Davida Moravce budou začínat ve čtvrtek 12. září na ledě Zlína a končit v sobotu 23. listopadu doma městským derby s Vítkovicemi. Dalšími soupeři budou – Přerov, Havířov, Kometa Brno, Třinec, Šumperk, Olomouc a Vsetín.

Kluby se mohou k rozlosování vyjádřit, stejně jako se stalo v obou juniorských extraligových soutěžích, takže rovněž můžou nastat změny. Drsný vyřazovací klíč je neměnný.

Něco z technických norem

Dorostenecké soutěže jsou pro ročníky 2003 a 2004, tedy stejné jako v loňské sezóně. Z ročníků 2005 a 2006 smí do utkání nastoupit maximálně čtyři hráči. Tým může do hry poslat nanejvýš jednoho cizince, ale nesmí jít o brankáře.

Přibyla důležitá podmínka minimálního počtu startů pro hráče, kteří budou zapojeni do skupiny play down. V základní části musí za daný klub odehrát nejméně devět zápasů. Podmínku nemusí splnit hráč, jenž získal oprávnění hrát za klub do 30. září a poté už nenastoupil za jiný klub. Což se využije zejména v případě zraněných. U brankářů se pak počítají všechny účasti v zápisech o utkání – nezáleží, zda do zápasu zasáhl, nebo zůstal pouze na střídačce.