REPREZENTAČNÍ KEMP DOROSTU V KOOPERATIVA ARÉNĚ

REPREZENTAČNÍ KEMP DOROSTU V KOOPERATIVA ARÉNĚ

Romana Opatová, 28.06.2019
Ve dnech 22.6.–25.6. proběhl v Kooperativa Aréně kemp reprezentačních výběrů kategorií U16 a U17. Širší výběr více než 50 hráčů pod vedením trenérů Petra Hakena (kategorie U16) a Václava Eismanna (kategorie U17) zde pokračoval v pořadí druhým kempem v přípravě na nadcházející sezónu. Každý z výběru zde v těchto čtyřech horkých letních dnech absolvoval více než dvanáct tréninkových jednotek na ledě. Obě kategorie čeká v průběhu letních prázdnin ještě jeden již samostatný kemp. Pak už budou následovat přátelská utkání a turnaje čtyř zemí pro kategorii U16, respektive pěti zemí pro kategorii U17.

Dorostenecká kategorie byla v loňském roce u RT TORAX tou nejúspěšnější. V extraligové soutěži, která je čeká v nadcházející sezóně, budou určitě i více na očích pro reprezentační výběr. A pokud budou nadále úspěšní jako v té minulé sezóně, ambice podívat se do reprezentace je zcela na místě! V rámci kempu jsme požádali trenéra výběru U16 Petra Hakena o rozhovor, jak se s mládeží pracuje na úrovni reprezentace.

Podle čeho vybíráte hráče do reprezentačního výběru?
Sledování a výběr do kategorie šestnáctiletých hráčů samozřejmě probíhá již o sezónu dříve, kdy se hráči pohybují v kategorii patnáctiletých, tedy U15. V rámci VTM (Výchovy talentované mládeže) probíhají na úrovni krajů v průběhu roku samostatné turnaje. Trenéři, ale i zástupci Svazu hokeje, zde monitorují hráče a hodnotí je. Výběr vrcholil mezinárodním turnajem v Jihlavě, kde se v dubnu 2019 kolem padesáti našich nejlepších hráčů napříč celou ČR (složených do dvou mužstev) utkalo se slovenskou patnáctkou a švédským týmem Skåne. Většina hráčů, kteří v Jihlavě byli, jsou v nynější první nominaci, ať již mám na mysli kemp v Třemošné minulý týden anebo tady teď v Porubě.
Snažíme se zmapovat co největší počet hráčů. Během sezóny nás zajímá hra hráčů v klubech, informace od trenérů, zápasy. Od trenérů klubů neočekávám vytipování hráčů striktně podle výsledků či kanadského bodování apod. V rámci možností sleduji ve vybraných utkáních hráče osobně. Každý vytipovaný hráč musí splňovat parametry na mezinárodní hokej, nejdůležitější jsou samozřejmě hokejové dovednosti, především bruslení. Podstatné pro výběr je ale i to, jak se hráč chová, jak se připravuje a funguje v klubu.

Jak po tomto výběru s hráči U16 pracujete?
V předchozím kempu v Třemošné jsme měli k dispozici 28 hráčů a nyní v Porubě jiných 28 hráčů. V rozmezí jednoho týdne tak celý reprezentační trenérský tým vidí 50 různých hráčů + 6 brankářů a můžeme si během našich tréninků na ně udělat vlastní aktuální názor. Je také nutné brát v potaz, že se jedná o období, kdy se ve většině klubů netrénuje na ledě. Pro mě je výhodou, že jsem loni na Svazu pracoval, takže jsem dost kluků právě ročníku 2003 a 2004 v utkáních hlavní části sezóny viděl. Za měsíc tady z těch 50 hráčů chceme vybrat 25 a pak nás čekají další dvě akce. Pojedeme do Finska – od 11. do 17. srpna – což je nová akce, a na konci srpna nás čeká turnaj v Salcburku. Je to pro nás obrovská výhoda, neboť si můžeme v srpnu vyzkoušet skoro dva různě složené týmy. Konfrontace se světem je hrozně důležitá a já jsem rád za každou možnost, kterou hráči dostanou.

Pracujete tedy s cca 50 hráči, jak se tito hráči vybírají z pohledu „kvality“? Je těžké skupinu vytvořit, protože jste omezen počtem a účast by si zasloužilo více hráčů nebo skupinu tvoříte z pohledu „kvality“ jen tak tak?
Je to těžké, neboť je to ročník od ročníku jiné. Tady neskládáme tým jako třeba v dospěláckém Áčku, kde si to poskládáte z "X" ročníků. Tady opravdu pracujete s daným ročníkem a jednotlivé ročníky se výkonnostně hrozně mění. Zpětně se ohlédnu, jak Švýcaři měli loni velký boom, jak ten hokej dělají hrozně dobře na dvacítkách, a letos s osmnáctkou málem spadli z té nejvyšší kategorie, protože prostě mají špatný ročník. U nás pracujeme s nějakým omezeným počtem. Pro nás bude důležité, abychom se dostali na počet kolem 80 hráčů, které bychom rádi během toho roku viděli.

S tím asi i souvisí v letošním roce nově vzniklá samostatná kategorie 9. tříd. Jaký máte na její zavedení názor?
Byl jsem zastáncem tohoto kroku, neboť jsem viděl mezi kluky obrovské rozdíly hlavně ve fyzické konstituci. Až v půlce sezóny se postupně rozdíly začaly vyrovnávat. Jsem moc rád za to, že se to takto posunulo, a kluci mají alespoň čas dozrát. Jediné, co jim vždycky říkám, možná je to zvláštní a někdo se nad tím pozastaví, ale je třeba mít v tomto věku trpělivost. Trpělivost nejen u trenérů, ale také hlavně u rodičů hráčů.

Jak probíhá hodnocení z tohoto porubského kempu? Kdy se dozví hráči výsledek a že s nimi počítáte dále?
Snažíme se jim říkat na čem pracovat, co nebylo dobře, co je potřeba zlepšit. Komunikace s nimi na akci je intenzivní, jsem zastáncem toho, že s hráči je třeba hodně mluvit, musí cítit, že je zajímáte.
Zpětnou vazbu nedostávají hráči jen ode mě, ale od celého našeho realizačního týmu. Aktuálně mám nové kolegy – Radka Philippa, Richarda Loba a Lukáše Mensatora. Tři sezóny zpět jsem pracoval s Vaškem Eismannem, který se nyní stará o U17, a je tady také s námi. Všichni jsou to úžasní lidi, rozumí tomu a hrozně je to baví, což je záruka toho, že tím budou žít. Demokraticky se bavíme o všech hráčích, kdo koho jak vidí, koho příště pozveme, koho ne a proč. O další nominaci se zde ale kluci zatím nedoví. Kluci vědí, že další kemp bude zúžený. Plus to, že tato sezóna teprve začíná. Taky si nemyslím, že těch 50 hráčů, kteří byli tady, tam zůstanou až do konce. Takže bych teď určitě nehodnotil, že máme nominaci na U16, je to teprve začátek. Aktuálně se nám omluvili dva hráči, kteří v nominaci byli, a my je chceme vidět, a ještě jeden měl nějaké těžší zranění. Uvidíme, jestli bude k dispozici. Celá nominace je dlouhodobý proces, kluci se poznávají a my se poznáváme s nimi.
Rád bych zopakoval loňskou strategii výběru, kdy jsme vše postupně směřovali k druhé polovině sezóny. Tam jsme chtěli být připravení co nejvíc a myslím si, že se nám to povedlo a kluci hráli tak, jak si představujeme. Odehráli i výsledkově dobré zápasy a bylo to parádní. Poslední zápasy se budeme snažit odehrát s tím nejlépe vybraným týmem. Nyní v kempech je to o sledování, poskytování hodnocení hráčům atd. Takže teď mají všichni možnost ukázat se.

Co je pro Vás důležité v hokejových dovednostech šestnáctiletých pro reprezentaci?
Ofenzivně jsou hrozně důležité situace jeden na jednoho, dovolit si s pukem hráče přejít, nezahodit puk, věřit si. Tomuhle se věnujeme na prvních kempech, abychom kluky v těchto situacích viděli. A naopak defenzivně, když kotouč nemám, tak ho musím nějak získat. Spousta hráčů, kteří dominují v klubech a jsou na kotouči celý zápas, pak najednou na mezinárodní scéně koukají, když hrají proti Rusům, kteří vám kotouč vůbec nepůjčí, a my se musíme naučit ho nějak získat. A když už na něm jsme, tak je třeba být silný na puku. Je to o rozhodování a sebevědomí – tohle jsou důležité věci. Pak k tomu přidáváme další, ať už je to kombinační hra, systém, protože ten nám pomáhá, abychom byli konkurence schopní týmům z nejlepších hokejových zemí. Stále se to nabaluje, my začínáme něčím a v U17 už je to zase o stupínek více informací pro kluky, a tak i v U18. Kluci se mentálně rozvíjejí, posouvají dopředu a nahlíží na to jinak. V této kategorii je to také obrovský rozdíl, vezmeme-li nyní červen/červenec a potom duben – to už jsou zase úplně jiní kluci.

Jaké jsou podle Vás žádoucí povahové vlastnosti hokejisty?
Pro mě je důležitý tým jako celek. Ale pak jsou tu i hráči, které posouváte tím, že jsou něčím rozdíloví, nesmí ale vybočovat. Jestli od počátku vybočují, tak se vám to bortí, ti kluci se potom většinou sami utápí a hra nefunguje. Žádoucí jsou charakterové vlastnosti, to, že si kluci váží toho, že jsou v reprezentaci, stejně jako si toho vážíme v realizačním týmu, a to je základ. Pak je důležitá týmovost. Pokud nemáte třeba geniální hokejisty, tak tohle vám hrozně pomůže. Jsem přesvědčený a několikrát jsem si to vyzkoušel, že potom je to mužstvo schopno porazit kohokoli.
Základem je kluky dobře znát. Poslední dva roky máme dobrou zkušenost s firmou SportMind. S Jirkou Šimonkem, který dělá sportovního psychologa, jsme řešili analýzu kluků. Máme tak určitý přehled o každém hráči. Psycholog přijde jednou za čas a my s ním komunikujeme, předá nám informace a my s nimi potom pracujeme. Je to zajímavé a je to obrovská pomoc pro nás trenéry.

Co byste k tomuto tématu rád řekl závěrem?
Hokej je ten nejkrásnější sport na světě. Vše se v dnešní době zrychluje a hokej není výjimkou. O trpělivosti jsem se již zmínil a myslím si, že ta je tady opravdu na místě. Věřím, že jsme hokejová země, a i přes všechny negativisty, kteří říkají, jak to je hrozně špatné, budu já ten pozitivní a budu věřit, že práce s mladými se tady dělá správně.

Fotogalerie