STARŠÍ PŘÍPRAVKA: Ze zákulisí letní přípravy

STARŠÍ PŘÍPRAVKA: Ze zákulisí letní přípravy

Romana Opatová, 22.06.2019
K jarnímu období každého hokejisty neodmyslitelně patří i tzv. letní příprava. Různí trenéři praktikují pro letní přípravu rozmanité strategie. Někteří preferují v maximální možné míře tréninky na ledě, jiní pouze tzv. „na suchu“ anebo uplatňují kombinaci obou přístupů. Ať je strategie jakákoliv, příprava by měla být hlavně pestrá, ať si ji mladí hráči, kteří jsou přece jen především dětmi, maximálně užijí.

V sezóně 2019/2020, která letní přípravou začala, hráči nejstarší přípravky (tj. žáci ročníků 2009 a 2010) trénují společně pod vedením trenéra Jiřího Trembáče. Ten svým svěřencům pro běžící sedmitýdenní cyklus připravil a nadále připravuje opravdu maximálně pestrý program hlavních tréninků i doprovodných aktivit.

Děti trénují 4x týdně celkem pěti tréninkovými jednotkami, z toho dvě tréninkové jednotky jsou na ledě a zbytek „na suchu“. „Suchá“ příprava je složena z míčových her, které pomáhají zlepšit prostorové vnímání a orientaci hráčů. Hráči dále cvičí řadu cviků a účastní se atletických disciplín, kterými zvyšují svou obratnost, fyzickou vytrvalost a v neposlední řadě potřebnou sílu středu těla, rukou i nohou.

Vedle základního týdenního cyklu každý týden hráči podnikají i další aktivity navíc. Nejprve absolvovali individuální cvičení pod dohledem fyzioterapeutky pro identifikaci zkrácených svalů na těle a jiných anomálií tak, aby trenéři mohli praktikovat pro hráče ta správná a nejúčinnější cvičení. Společně navštívili stanici hasičského záchranného sboru v Ostravě-Fifejdách, kde si kromě detailní prohlídky stanice i techniky vyzkoušeli pohyb ve stísněném prostoru na cvičícím hasičském polygonu. Následovala speciální tréninková jednotka s prvky výcviku boxu a další týden proběhlo sportovní klání s vrstevníky, mladými fotbalisty fotbalového klubu Vřesina. V polovině června si na hřišti Hockeyball Ostrava-Poruba zahráli stejnojmenný druh pozemního hokeje. Ve skupinkách pod dohledem trenéra na stadiónu RT TORAX navštěvují také tzv. střeleckou místnost, kde si zdokonalují své střelecké schopnosti, jak z pohledu stylu a síly, tak i přesnosti. Tréninky na ledu jsou zaměřeny na zdokonalování bruslařských dovedností a opět i na výše popsaných dovednostech prostorového vnímání, orientace, spolupráce a herních činností jednotlivce.

Hráči a hráčky ročníků 2009 a 2010 se nepotkávají pouze v rámci tréninků. Třetí červnový víkend mají naplánované společné sportovní odpoledne s oslavou zakončení loňské sezóny.

Červenec je z pohledu tréninků měsícem klidu, ale hned počátkem srpna budou zahájeny tréninky pro hlavní část sezóny. Také v této části absolvují skupinové aktivity – společně vyrazí na týdenní sportovní soustředění do podhůří Jeseníků.

I když se v letním období hokej nehraje, je vidět že RT TORAX dokáže svým svěřencům zorganizovat pestrý program a pestré sportovní vyžití.

Pro zhodnocení této části sezóny jsme požádali o stručný komentář trenéra Jiřího Trembáče:
S průběhem letní přípravy jsme spolu s kolegy velmi spokojení. Co jsme si naplánovali, jsme i uskutečnili a bylo vidět, že to naše hráče bavilo a nebyla to letní příprava „za trest“. V naší kategorii stále klademe důraz zejména na všestrannost, kdy se do popředí v tréninku dostávají obratnostní schopnosti (zlatý věk motoriky), rychlostní schopnosti, pohyblivost, rozvoj explozivní a rychlé síly a herní myšlení. Všechny tyto schopnosti se snažíme rozvíjet pomocí různých her, honiček, štafet, úpolových zápasů, a dále. Co pro nás je v letošní přípravě novinkou, jsou více míčové hry, které se vyznačují tím, že vyžadují vyšší tělesné, ale i duševní nasazení, kdy se musí řešit více proměnlivých podnětů. Kladou velmi vysoké nároky na periferní vnímaní, nutí hráče k větší koncentrovanosti a čtení hry, nabízí více kombinačních a tvůrčích schopností.
Naše heslo tedy zní: TRÉNINK HROU.
Nakonec bych rád poděkoval vedení klubu, které nám vybudovalo a umožnilo zdarma využívat střeleckou místnost s umělým ledem. Věřím, že když se všechny naše aktivity sečtou a přidáme k nim nadšení a zápal, tak z nás na konci sezóny budou zase o kousek lepší sportovci, potažmo hokejisté.

Fotogalerie