Časem to bude vyhrocenější, tuší autor vítězné branky Jakub Illéš

Časem to bude vyhrocenější, tuší autor vítězné branky Jakub Illéš

René Chyla, Lukáš Bajgar, 12.09.2018
Třetí zápas, třetí výhra, osm bodů a první místo v tabulce. HC RT TORAX prožívá parádní vstup do prvoligové sezony 2018/2019, kde je Poruba navíc absolutním nováčkem. „Je možné, že nás soupeři podcenili, alespoň ale dokazujeme, že s námi musí počítat,“ uvažuje nad příčinami nečekaně vydařeného startu. Poruba vyhrála v Kadani, doma porazila favorizované Kladno a ve středu zlomila v derby tehdy ještě první Havířov, který přenechal pozici lídra po porážce 2:3 s Flašarovými učni právě ostravským borcům.

PORUBA POKRAČUJE V PARÁDNÍM STARTU, PORAZILA HAVÍŘOV A VEDE LIGU! »

Poruba v obou úvodních kolech vždy prohrávala, vždy ale také dokázala zápas otočit a nakonec slavit sladké vítězství. HC RT TORAX už ale neponechal nic náhodě, v Havířově se ujal vedení už v první třetině po přesném zásahu Daniela Krenželoka. AZ sice srovnal, druhá třetina ale byla jasně v režii hostujících hráčů, kteří v jejím závěru vstřelili vítězný gól, který znamenal tehdy ještě průběžné vedení 3:1 pro červenobílé. „Na ledě jsme v tu chvíli byli o něco déle, my byli za svou brankou, domácí mezitím vystřídali. Takže jsme si jen sjeli za modrou čáru s Honzou Hudečkem, puk byl dobře od beka vyhozený. Útočníci si pak dobře stáhli hráče pohybem do brány a mně se otevřel střed, kde jsem měl možnost střílet,“ líčí Jakub Illéš svůj gól z levého kruhu.

Gól Jakuba Illéše ale nebyl jediným klíčovým momentem zápasu. Ten prakticky nejdůležitější se udál ve třetí třetině, kdy už Havířov ztrácel jen jeden gól a Tomáš Greš byl milimetry od vyrovnání. Skokem se ale blýskl Daniel Dolejš a porubský odchovanec v dresu AZ si vylámal zuby. „To byl asi fakt skoro gól. Dolík (Daniel Dolejš, pozn. red.) tvrdí, že se mu ten zákrok nepovedl, ale všichni ostatní jsou určitě jiného názoru. Bylo to za stavu 3:2 pro nás, takže určitě klíčový okamžik pro další vývoj zápasu. Kdyby Havířov vyrovnal, tak se mohly dít věci a mohli jsme u nich třeba i prohrát. V takových zápasech se může stát cokoliv,“ kvituje.




Co bylo ale za zlomem, který se během druhé přestávky přihodil? Poruba hrála dvě třetiny prim, v té poslední ale skoro nevystřelila ani na branku, takže jako den a noc. „Těžko hodnotit, trošku jsme zalezli a přidržovali puky, kdybychom hráli jednodušeji, ometali a protečovávali si to, mohli jsme chodit do jejich otevřené obrany. Ale jsem rád, že jsme zápas dotáhli do šťastného konce,“ těší porubského střelce, který s Vítkovicemi vyhrál před několika lety extraligu staršího dorostu a o rok později také juniorskou extraligu.

Zápasu ale chyběly vyhrocenější situace. „Je teprve začátek ligy, týmy se oťukávají a moc se neznají. Postupem času se ale určitě bude přiostřovat, čekám, že vyhrocených zápasů ještě bude dost. Vím, že zrovna mezi porubskými a havířovskými fanoušky není moc velká rivalita, že tvoří jednu partu, což je super, nicméně na tom ledě to bude s přibývajícími zápasy daleko vyhrocenější,“ slibuje dvaadvacetiletý Jakub Illéš.




Porubu čekal po třech kolech na čele tabulky jen málokterý optimista. „Kdyby mi to někdo řekl před začátkem sezony, tak se jen zasměju a nevěřím mu, ale jsme za to nesmírně rádi. Musíme to jen potvrzovat, je možné, že nás někteří i trochu podcení, protože jsme nováčci. V dalším kole, až se týmy budou více znát, tak už to třeba bude o něčem jiném, protože budou vědět, že i s námi se musí počítat, a už nás třeba nepodcení, pokud se tak třeba už stalo. Není to ale dle mého názoru náhoda, že jsme nahoře, protože do toho dáváme maximum a dřeme. Snad to potvrdíme i v sobotu,“ láká do OSTRAVAR ARÉNY fanoušky.

Kadaň, Kladno a Havířov. Kdo přijde dál? Bude Poruba slavit i v sobotu, kdy se doma představí proti Slovanu Ústí nad Labem? „Určitě nepůjdeme v sobotu do zápasu s tím, že bychom si najednou mysleli „jo, my jsme první, tak to půjde samo“. S Kladnem i Havířovem jsme se nahecovali více, ale do každého zápasu chceme jít stejně, ať hrajeme s Kladnem nebo Kadaní, doma nebo venku, tak musíme do toho jít pořád tak, jako tomu bylo doteď. Víme o tom, že Ústí hraje spíše dole, že se jim poslední dobou moc nedaří, ale to vůbec nic neznamená,“ ubezpečuje aktuální situaci na závěr.

STATISTIKY & FAKTA: JAKUB ILLÉŠ #15
Věk: 22 let, narozen 15. prosince 1995 Výška: 187 cm Váha: 90 kg Post: útočník, hokejku drží nalevo Mateřský klub: HC VÍTKOVICE RIDERA Další kluby: Draci Šumperk (2014-2015), LHK Jestřábi Prostějov (2015-2016), AZ Residomo Havířov (2017-2018), VHK ROBE Vsetín (2017-2018) Úspěchy: účast ve reprezentaci do 20 let (2015), zlato ELSD (2012), zlato ELJ (2013), draft CHL 1. kolo jako 43. hráč týmem Tri-City Americans