Nemám to zapotřebí, s úsměvem odmítá Michal Vymazal skokanskou výzvu

Nemám to zapotřebí, s úsměvem odmítá Michal Vymazal skokanskou výzvu

Bajgar L., Chyla R., 17.08.2018
V šestém přípravném utkání hostil domácí HC RT TORAX maďarský Debrecín a po bitvě odcházel s hlavami nahoře. Vítězství 5:2 po poměrně znatelné herní převaze se vždy počítá a ostravští hráči mohou jen čekat na výsledek posledního mače skupiny, zda si zahrají v sobotu finále, nebo jen o bronz. Dvěma body se opět blýskla nová akvizice týmu, Michal Vymazal, jenž se sedmi kanadskými body ovládá tabulku produktivity letní přípravy. „Proti Jastrzębie jsme hráli hokej, ale nepadalo nám to tam, Debrecínu jsme mohli dát více gólů,“ zpětně přemítá třiatřicetiletý forvard.

Druhé turnajové utkání přineslo domácím trochu radosti, po nezdaru proti polskému Jastrzębie z předešlého dne se tým trenérů Flašara a Sršně zvetil a soupeři nedaroval ani bod. „Vletěli na nás, my jsme je zpočátku možná podcenili, ale padly nám dva góly a celý zápas se už odvíjel podle našich not,“ hodnotí čtvrteční bitvu produktivní útočník se čtyřiadevadesátkou na zádech, který zařídil přesilovkovou trefu z 18. minuty a ve druhé třetině připravil také třetí gól v podání domácích.

„Dařilo se nám, gólů mohlo být asi i více, ale už jsme si to dávali více do prázdné místo toho, abychom stříleli,“ rekapituluje Michal Vymazal, proč se časomíra zastavila na čísle pět, ale na rozdíl od zápasu s polským soupeřem branky padaly… „Proti Jastrzębie jsme hráli hokej, ale nepadalo nám to tam, až nám to svazovalo ruce, nedávali jsme góly. Chceme si zahrát finále, budeme tedy v pátek fandit Maďarům, kterým jsme chtěli sami dát co nejvíce branek. Teď už vše záleží na nich.“


Michal Vymazal, hráč, který do druhé hokejové ligy vrátil fanouškům ambivalentní emoce. Jedni jej nenáviděli, druzí milovali. První skupinu tvořili všichni ostatní, druhou ti ze Šumperka. Ostatně i takový Marek Ivan či Radek Duda zažívali totéž celé roky, kde hráli, tam je zbožňovali. Jak se tedy zrodil přestup vysoce produktivního hráče do kádru HC RT TORAX? „Trenér Flašar mě zná, už loni jsme spolu jednali, ale měl jsem podepsanou smlouvu v Šumperku, tak jsem říkal, že nikam nepůjdu a že musím dodržet smlouvu. Slíbil mi po sezóně telefonát, ten přišel a já se přišel ukázat. A tak jsme se domluvili,“ popisuje Michal Vymazal hokejový příběh svého transferu. „Pro mě je určitě lepší hrát první ligu než druhou. Druhou loni hrálo jen sedm týmů, a bylo to strašné! První liga je víc o bruslení, víc hokejovější.“

„Zápasy s Porubou byly vyhecované,“ připomíná známý fakt rivality obou týmů a pokračuje, „hodně jsme se znali, vždy jsme hráli o horní příčky, proto byly zápasy vyhecované, každý chtěl vyhrát.“ Navíc nejen fanoušky (ale i hráče samotné) vždy zlobila častá oslabení Poruby, která pramenila z faulů právě na Michala Vymazala. „Kluci mě přijali dobře. Mám menší váhu, jak nabruslím, tak sem tam spadnu a rozhodčí to písknou,“ navazuje na nevyřčený dotaz, „kluci si ze mě zpočátku dělali srandu, ale teď už je to v pohodě. Trenér mi občas ze srandy říká, ať sem tam skočím, ale odpovídám mu, že to nemám zapotřebí.“


Exšumperský snajpr v Porubě na zkoušce uspěl, v sezoně 2018/2019 tedy bude oblékat v Chance lize porubský dres. „Co jsem domluvený s trenérem, tak je to na dobré cestě, jsme dohodnutí. Zatím se mi daří, herně i střelecky, jenom aby to vydrželo celou sezonu,“ doufá aktuálně se sedmi kanadskými body nejproduktivnější hráč přípravy. Spokojený je nejen s trenérským obsazením, ale také s kádrem. „Jsou tady lepší hráči než ve druhé lize. Když mi to dají, nemusím tvořit sám, pak si jen najedu, dostanu pěknou nahrávku a už mi stačí jenom zakončit, tak je to jednodušší,“ chválí své kolegy, i díky kterým sbírá body jako na běžícím páse.

Michal Vymazal je v moravských a slezských vodách známou osobností, kromě angažmá v Prostějově či Šumperku ale zkusil také zahraničí. „Německo? Dlouho jsem hrál v Česku, měl jsem zranění, moc jsem po něm nehrál, chtěli mi sáhnout na peníze, já jsem s tím nesouhlasil, tak oni, že můžu jít, tak jsem šel do Německa. Tam jsem vydržel sedm let, dobrá kariéra, po sedmi letech se mi narodil prcek, tak už jsem se skrz rodinu vrátil do Česka. Nestěžuju si, bylo to super,“ pochvaluje si. První ligu ale bude hrát po téměř osmi letech ... „Těším se na návrat, je to hokejovější a lepší soutěž,“ uzavírá své povídání.

STATISTIKY & FAKTA: MICHAL VYMAZAL
Věk: 33 let, narozen 13. října 1984 Výška: 180 cm Váha: 80 kg Post: útočník, hokejku drží nalevo Mateřský klub: HC Olomouc Další kluby: LHK Jestřábi Prostějov (1999-2008), VHK ROBE Vsetín (2000-2001), AZ Residomo Havířov (2002-2003), Draci Šumperk (2005-2006, 2008-2010, 2016-2018), ERV Chemnitz 07 (2009-2011), Wild Boyz Chemnitz (2011-2014), Chemnitz Crashers (2014-2015), ECC Presussen Berlin (2015-2016) Úspěchy: postup do první ligy (2005, 2009)