2016 diváků? Kulisa byla parádní. Snad to bude v sezoně podobné, doufá Aleš Kilnar

2016 diváků? Kulisa byla parádní. Snad to bude v sezoně podobné, doufá Aleš Kilnar

René Chyla, 30.08.2016
Loni 0:6, letos 3:9. Zatímco v loňské přípravě se tento výsledek s vítkovickou juniorkou pokládal spíše za ostudný, po úterním zápase, kdy dorazil extraligový celek v plné sestavě, se rozhodně není za co stydět. Porubští sice na první rychlou trefu dokázali zareagovat, nicméně poté už hru dirigovali Vítkovičtí a RT TORAX, ač hrál nad své síly, nedokázal dlouho extraligovému mančaftu vzdorovat a po velkém boji jednoznačně padl.

Favorit byl před zápasem jasně dán, ale již nespočetněkrát se stalo, že i ten klopýtl a outsider slavil velké vítězství. To ale u úterního zápasu určitě neplatilo. „Stanovili jsme si, že nebudeme jen bránit, ale budeme se snažit hrát otevřený hokej, napadat a vše kolem toho. Dopadlo to ale, jak to dopadlo. Druhá dvacetiminutovka se nám absolutně nepovedla,“ líčí vítkovický odchovanec předzápasovou taktiku a katastrofální prostřední část, kterou Poruba nezvládla a prohrála ji o čtyři branky.

Vítkovice sice v partnerském zápase vedly již od třetí minuty, ovšem Aleš Kilnar měl o chvíli později jasnou příležitost na vyrovnání. „Rozhodoval jsem se až na poslední chvíli, kam to dám. Bohužel to nevyšlo,“ popisuje svůj samostatný únik, který ale naštěstí pro hosty zlikvidoval Patrik Bartošák.

Porubské snažení svůj úspěch přineslo ve dvanácté minutě první periody. „Byl jsem s pukem u mantinelu. Instinktivně jsem tedy kotouč poslal na střed, kde byl Dominik Kafka. Ten se jej zmocnil a v samostatném nájezdu už si počínal parádně,“ chválí Kilnar svého spoluhráče, který unikl dvou vítkovickým obráncům, vyškolil Bartošáka a vyrovnávací trefou vykřesal jiskru naděje na překvapivý výsledek.

STATISTIKY & FAKTA: ALEŠ KILNAR #16
Věk: 22 let, narozen 5. října 1993 v Ostravě Výška: 181 cm Váha: 76 kg Post: útočník, hokejku drží nalevo Mateřský klub: HC VÍTKOVICE STEEL (do 2013) Další kluby: New Jersey Hitmen/EJHL (2010-2011), Jokipojat/Jr. A SM-liiga (2012-2013), Orli Znojmo (2013-2014) Draftován: v roce 2012 ligou CHL v prvním kole jako 44. volba týmem Vancouver Giants (WHL) Úspěchy: zlato ELJ (2013), účast v reprezentačních výběrech do 16, 17 a 19 let

Modrobílí ale přeci jen za necelé dvě minuty odpověděli a do první přestávky navíc využili ještě přesilovku. „Gól na 1:3 byl určitě klíčový. Stanovili jsme si, že do konce třetiny už nesmíme inkasovat. To se ale nepovedlo a Vítkovice využily těsně před sirénou svou přesilovku,“ popisuje útočník zlomový bod zápasu.

Porubští hokejisté nakonec podlehli partnerským Vítkovicím vysoko 3:9. Nicméně mohutné síly úterního soupeře si byli vědomi všichni hráči včetně trenérů. „Soupeř byl určitě nejtěžší ze všech, se kterými jsme doposud hráli. Zatím jsme měli hlavně týmy, které preferují trochu defenzivnější styl, ale u tohoto mužstva bylo jasně vidět, že jsou opravdu někde jinde,“ smeká před Vítkovicemi jejich odchovanec, který s tamní juniorkou vybojoval v roce 2013 extraligový titul.

Zápas s Vítkovicemi se nezapíše do historie klubu pouze nejvyšší prohrou v přípravě, ale také diváckým rekordem. Do RT TORAX ARENY totiž na vzájemné měření sil dvou ostravských mančaftů dorazilo nevídaných dva tisíce diváků. „Kulisa byla parádní. Navíc se moc nestává, aby na Porubu přišlo tolik lidí a už vůbec ne v přípravě. Bylo by určitě super, kdyby podobné návštěvy dorazily někdy i v sezóně,“ doufá porubský forvard, který v mládežnických kategoriích nakoukl také do reprezentačních výběrů.

Útočník Aleš Kilnar, který hájí porubské barvy již šestou sezonu, měl v rámci klubové spolupráce možnost spolu s Davidem Zacharem, Markem Sedlářem a Petrem Seidlerem absolvovat také letní přípravu. „Ve Vítkovicích se trénuje dvoufázově a ti kluci jsou na stadionu skoro celý den. V Porubě je to určitě oproti Vítkovicím jednodušší, ale samozřejmě ta příprava tady má také svou kvalitu,“ porovnává na závěr tréninkovou zátěž obou celků v letní přípravě.